Битка кај Горни Дубник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Горни Дубник
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 24 октомври 1877
Место near Плевен, Бугарија
Исход Руска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство
Сила
8,000 3,750-4,000
Жртви и загуби
3,300 1,500 убиени

Битката кај Горни Дубник се одвила на 24 октомври 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Во битката, Русите издвојувале победа.