Прејди на содржината

Битка кај Пловдив (1878)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Пловдив
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 17 јануари 1878
Место Пловдив, Бугарија
Исход Руска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство
Сила
12,000 6,000
Жртви и загуби
1,300 убиени или повредени 3,000 убиени и 2,000 заробени

Битката кај Пловдив се одвила на 16 јануари 1878 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Оваа битка претставувала обид на Османлиите да го забават руското напредување кон Едрене, по зазимањето на Софија.