Прејди на содржината

Битка кај Кизил Тепе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Кизил Тепе
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 25 јуни 1877
Место блиску цКарс
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство

Битката кај Кизил Тепе се одвила на 25 јуни 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Во битката, Османлиите издвојувале победа.