Прејди на содржината

Битка кај Ташкесен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Ташкесен
Дел од Руско-турска војна (1877–1878)
Датум 28 декември, 1877
Место блиску Саранци, Бугарија
Исход руска победа.
Завојувани страни
 Руско Царство  Османлиско Царство
Команданти и водачи
генерал Курлов Валентин Бакер
Жртви и загуби
32 официјално
1000+ војници
800 војници

Битката кај Ташкесен се одвила на 28 декември 1877 година помеѓу силите на Руската Империја и Отоманското Царство. Битката е дел од Руско-турската војна од 1877-1878 година. Во битката, Русите издвојувале победа.