Балон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Балони

Балон е флексибилна кеса за надувување која се полни со вид на гас, како што се хелиум, водород, диазотен оксид или воздух. Современи балони може да се направени од материјали како што се гума, латекс, неопрен, ткаенина или најлон, а раните балони понекогаш биле направени од исушен животински мочен меур. Некои балони се исклучиво декоративни, додека други се употребуваат за специфични цели, како што се уметностите, медицински третман, воената одбрана, или превоз. Релативно ниската цена како и ниската густина на балонот му доведело до широк опсег на апликации во модерниот свет.

Балонот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми. Скопје: Темплум, 2014, стр. 96-97.
  2. Оливера Николова, Приказни за Зоки Поки, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 20-22.
  3. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 17-18.
  4. IMDb, The Red Balloon (1956), Awards (пристапено на 13.10.2017)
  5. YouTube, Bodan Arsovski - Magic Baloons (посетена на 27.11.2019)
  6. DISCOGS, The Electric Soft Parade ‎– Holes In The Wall (пристапено на 1.10.2021)
  7. Smak ‎– Smak 1975 (пристапено на 25.1.2023)