Бакнеж

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мајка бакнува дете

Бакнеж е допирање на одреден предмет или личност со помош на усните. Бакнувањето е научено однесување, поврзано со додворувањето забележано меѓу животните. Бакнежот како појава е забележан и кај многу нечовечки примати.

Бакнежот обично се смета основен сексуален чин, при кој партнерите се допираат со усните. Најчесто и се допираат со јазиците при што се разменува плунка. Се смета дека бакнежот има најголем потенцијал при будењето на нагоните, бидејќи усните се чувствителна ерогена зона. Постојат и случаи во кои бакнежот не се остварува со помош на усните, како т.н. „ескимски бакнеж“ што се остварува со триење на носевите. Денес, општо прифатена норма е дека бакнежот означува љубов или привлечност.

Бакнежот како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Бакнежот како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Бакнежот како мотив во популарната музика[уреди | уреди извор]

  • „Бакни ме црно“ (англиски: Kiss Me Black) - песна на австралиската рок-група Брдеј парти (The Birthday Party) од 1982 година.[2]
  • „Смртоносен бакнеж“ (англиски: Deadly Kiss) - песна на американската рок-група Kyuss од 1991 година.[3]
  • „Нахрани ме со твојот бакнеж“ (англиски: Feed Me With Your Kiss) - песна на британската рок-група Мај блади валентајн (My Bloody Valentine) од 1988 година.[4]
  • „Бакнеж“ (англиски: Kiss) - песна на американскиот поп-музичар Принс (Prince) од 1986 година.[5]
  • „Цицај ми го бакнежот“ (англиски: Suck my kiss) - песна на американската рок-група Ред хот чили пеперс од 1991 година.[6]
  • „Совршениот бакнеж“ (англиски: The Perfect Kiss) - песна на британската поп-рок група Њу ордер (New Order) од 1985 година.[7]
  • „Бакнежи на ветрот“ (англиски: Kisses On The Wind) — песна на американската поп-пејачка Нене Чери (Neneh Cherry) од 1989 година.[8]

Бакнежот како мотив во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]