Бабино уво

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бабино уво
Научна класификација [ у ]
Царство: Габи
Ред: Чашкарковидни
Семејство: Алови чашкарки
Род: Алова чашкарка
Вид: Бабино уво
Научен назив
Sarcoscypha coccinea
(Scop.) Lambotte (1889)
Синоними[1]
List
 • Helvella coccinea Schaeff. (1772)
 • Peziza coccinea Jacq. (1774)
 • Peziza cochleata Batsch (1783)
 • Peziza dichroa Holmsk. (1799)
 • Peziza coccinea Jacq. (1800)
 • Peziza aurantia Schumach. (1803)
 • Macroscyphus coccineus (Scop.) Gray (1821)
 • Peziza aurantiaca Pers. (1822)
 • Lachnea coccinea (Jacq.) Gillet (1887)
 • Lachnea coccinea (Jacq.) W.Phillips (1887)
 • Geopyxis coccinea (Scop.) Massee (1895)
 • Sarcoscypha coccinea (Scop.) Sacc. ex Durand (1900)
 • Plectania coccinea (Scop.) Fuckel ex Seaver (1928)

Бабино уво (науч. Sarcoscypha coccinea) — вид на габа од семејството на алови чашкарки (Sarcoscyphaceae) од редот на чашкарковидните (Pezizales). Печурката е широко распространета на северната хемисфера, таа е пронајдена во Африка, Азија, Европа, Северна и Јужна Америка и Австралија. Видот од родот Sarcoscypha, С.coccinea е позната по многу имиња уште од нејзиното прво појавување во научната литература во 1772 година. Филогенетската анализа покажува дека видот е најтесно поврзан со другите видови Саркоскифа кои содржат бројни мали капки масло во нивните спори, како што е северноатлантскиот островски вид Sarcoscypha macaronesica. Поради слични физички појави и понекогаш преклопувачки распределби, бабиното уво често се меша со S. occidentalis, S. austriaca, и S. dudleyi.

Оваа сапробична печурка расте на стебла и гранки кои се распаѓаат на влажни места на шумските земја, генерално закопани под лисјата или во почвата. Плодните тела во форма на чашка обично се појавуваат за време на постудените месеци од зимата и рана пролет. Брилијантната црвена внатрешност на чашката - од која потекнуваат и заедничките и научните имиња - е во контраст со надворешноста која е со посветла боја. Јадливоста на плодните тела е добро утврдена, но нејзината мала големина, малото изобилство цврста текстура и несуштинските плодови би ги одвратиле повеќето луѓе да ја собираат за јадење. Печурката во медицината ја користеле Индијанците Онајди, а исто така и како компонента за украс на трпезите во Англија. Во еден дел од Русија, каде плодовите се почести, се консумира во салати, се пржи или само се користи како прелив за оброците.

Таксономија, именување и филогенија[уреди | уреди извор]

Видот првично го добил името Helvella coccinea од италијанскиот натуралист Џовани Антонио Скополи во 1772[2] година Други рани имиња вклучуваат Peziza coccinea ( Николаус Јозеф фон Жакен, 1774)[3] и Peziza dichroa ( Теодор Холмскјолд, 1799).[4] Иако некои автори во постарата литература го примениле генеричкото име[5] Plectania на таксонот по промената на името на Карл Фукел во 1870 година (на пр. Сивер, 1928 [6] година; Каноус, 1948[7]; Нанфелд, 1949 [8] година; Ле Гал, 1953 [9] ), тоа име сега се користи за печурка со кафеаво-црни плодни тела[10]. Бабиното уво го добило своето сегашно научно име од Жан Батист Емил Ламбот во 1889[11] година.

Цртежи од Жан Луис Емил Будие

Задолжителни синоними (различни имиња за ист вид врз основа на еден вид ) ги вклучуваат Lachnea coccinea Gillet (1880), Macroscyphus coccineus Gray (1821)[12], и Peziza dichroa Holmskjold (1799). Таксономските синоними (различни имиња за ист вид, врз основа на различни типови) ги вклучуваат Peziza aurantia Schumacher (1803), Peziza aurantiaca Persoon (1822), Peziza coccinea Jacquin (1774), Helvella coccinea Schaeffer (1774 (1771 coccine87), Lachneachne7 ), Geopyxis coccinea Massee (1895), Sarcoscypha coccinea Saccardo ex Durand (1900), Plectania coccinea ( Fuckel ex Seaver ) и Peziza cochleata Batsch ( 1783).[13]

Бабиното уво е тип на вид од родот Sarcoscypha, кој првпат бил експлицитно назначен како таков во 1931 година од Фредерик Клементс и Корнелиус Лот Шеар.[14] Публикација од 1990 година открива дека името на родот Sarcoscypha претходно го користел Карл Ф.П фон Мартиус како име на племе од родот Peziza; според правилата на ботаничката номенклатура, тоа значело дека генеричкото име Peziza[15] имало приоритет пред Sarcoscypha. За да се одговори на таксономската дилема, името на родот Sarcoscypha било зачувано како име на видот, за „да се избегне создавање на ново генеричко име за црвените чашки и исто така да се избегне неповолното губење на генеричкото име широко користено во популарната и научната литература“.[10] Специфичниот епитет coccinea потекнува од латинскиот збор што значи „длабоко црвено“. Видот е општо познат како „црвено шолче“[16], „црвена капче“,[17] или „црвена чашка“.[18]

С.coccinea var. jurana била опишана од Жан Будие (1903) како разновидност на видовите со посветло и попортокалово овошно тело и со зарамнети или тапи аскоспори.[19] Денес е познат како посебен вид S. jurana.[20] . С.coccinea var. albida, именувана од Џорџ Едвард Маси во 1903 година (како Geopyxis coccinea var. albida ), има внатрешна површина во крем боја наместо црвена, но инаку е идентична со типичната сорта.[21]S. coccineaS. macaronesica
S. austriacaS. humberiana
S. knixoniana
Other Sarcoscypha spp.
Phylogeny and relationships of S. coccinea and related species based on ITS sequences and morphological characteristics.[22]

Во рамките на големата површина што ја опфаќа умерената до алпско - бореална зона на северната хемисфера (Европа и Северна Америка), само бабиното уво било препознаено до 1980-тите. Сепак, од раните 1900-ти било познато дека постоеле неколку макроскопски неразлични таксони со различни микроскопски разлики: дистрибуција и број на капки масло во свежи спори; однесувањето на ртење ; и формата на спорите. Деталната анализа и споредбата на свежи примероци открило дека она што колективно се нарекувало „Sarcoscypha“ всушност имало четири различни видови: S.austriaca, S.coccinea, S.dudleyi и S.Jurana[23].

Филогенетските врски во родот Sarcoscypha биле анализирани од Френсис Харингтон кон крајот на 1990-тите. Нејзината кладистичка анализа комбинирала споредби на секвенците на внатрешниот транскрибиран простор во нефункционалната РНК со петнаесет традиционални морфолошки одлики, како што се одликите на спорите, обликот на плодното тело и степенот на завитканост на „влакната“ што го формираат томентумот. Врз основа на нејзината анализа, Бабиното уво е дел од клад што ги вклучува видовите S.austriaca, S.macaronesica S.knixoniana и S.humberiana.[24] Сите овие видови имаат бројни, мали капки масло во нивните спори. Нејзиниот најблизок роднина S.macaronesica, се наоѓа на Канарските Острови и Мадејра; Харингтон претпоставил дека најновиот заеднички предок на двата вида потекнува од Европа и подоцна бил распространет на Макаронезиските острови[25].

Опис[уреди | уреди извор]

Првично сферични, плодните тела подоцна се плитки во форма на чинија или чашка со валкани бандажи и се со големина 2-6 см во дијаметар.[26] Внатрешната површина на чашката е длабоко црвена (бледнее до портокалово кога е суво) и мазна, додека надворешната е белузлава и покриена со густ матен слој од ситни влакна (a tomentum ). Дршката , кога е присутна, е витка и висока до 4 см долго (ако е длабоко закопано) таа е 0,3.-0.7 см густа и белузлава, со томентум. Постојат варијанти на бои на печурката кои имаат намалена или отсутна пигментација; овие форми може да бидат портокалови, жолти, па дури и бели (како во сортата albida ). Во Холандија, печурки со бела боја се пронајдени се како растат во насипите за наводнување.[27]

Стебленцата и надворешната површина имаат посветла боја од внатрешноста.

Бабиното уво е една од неколкуте печурки чии плодни тела е забележано дека испуштаат „пукачки“ звук - звучна манифестација на празнење на спорите каде што илјадници асции истовремено експлодираат и ослободуваат облак од спори.[28]

Спорите се големи 26-40 на 10-12 микрометри, елипсовидни, мазни, безбојни, хијалинска е (проѕирна) и има мали липидни капки концентрирани на двата краја.[26] Капките се рефрактивни на светлина и видливи со светлосна микроскопија. Кај постарите, исушени примероци (како што е материјалот од хербариум ), капките може да се спојат и да ја попречат идентификацијата на видовите. Во зависност од нивното географско потекло, спорите може да имаат нежна муцилагинозна обвивка. Европските примероци немаат плик, додека примероците од Северна Америка секогаш имаат плик.[29]

Асците се долги и цилиндрични и се стеснуваат во кратка основа слична на стебло; тие се мерат 300–375 со 14–16 микрометри. Иако во повеќето Пезизали сите аскоспори се формираат истовремено преку разграничување со внатрешна и надворешна мембрана, во бабиното уво аскоспорите се сместени во базалните делови на аскусот се развиваат побрзо.[30] Парафизите (стерилни филаментозни хифи присутни во химениумот ) се широки околу 3 микрометри (и само малку задебелени на врвот) и содржи црвени пигментни гранули.[31]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Sarcoscypha austriaca
Sarcoscypha austriaca
Sarcoscypha dudleyi
Sarcoscypha dudleyi

  Слични видови ги вклучуваат Sarcoscypha dudleyi и Sarcoscypha austriaca, а во литературата, конфузијата меѓу трите врсти е честа појава.[29] Честопати е потребно испитување на микроскопски одлики за дефинитивно да се направи разлика помеѓу видовите. Sarcoscypha occidentalis има помали чашки (0,5-2,0 см широк), поизразено стебленце кое е 1–3 см долго и мазно надворешна површина. За разлика од бабиното уво, го има само во Новиот свет и во источна и среден запад Северна Америка, но не и на далечниот запад. Се јавува и во Централна Америка и Карибите.[32] Во Северна Америка, <i id="mwAWQ">Sarcoscypha austriaca</i> и <i id="mwAWY">S</i>. dudleyi се наоѓаат во источните региони на континентот. <i id="mwAWg">S</i>. dudleyi има елипсовидни спори со заоблени краеви кои се 25-33 на 12-14 микрометри и целосно обложени кога е свежа. <i id="mwAWs">S</i>.austriaca има елипсовидни спори кои се 29-36 на 12-15 микрометри кои не се целосно обложени кога се свежи, но имаат мали поларни капачиња на двата краја.[33] Макаронезискиот вид <i id="mwAXE"><a href="./Sarcoscypha_macaronesica" rel="mw:WikiLink" data-linkid="452" class="new cx-link" data-mw-i18n="{&quot;title&quot;:{&quot;lang&quot;:&quot;x-page&quot;,&quot;key&quot;:&quot;red-link-title&quot;,&quot;params&quot;:[&quot;Sarcoscypha macaronesica&quot;]}}" id="mwAXI" title="Sarcoscypha macaronesica" typeof="mw:LocalizedAttrs">S</a></i>.macaronesica, често погрешно идентификувана како бабино уво, има помали спори, типично со димензии 20,5-28 со 7,3-11 микрометри и помали плодни тела - до 2 сантиметри широки.[34]

Други слични видови вклучуваат Plectania melastoma, Plectania nannfeldtii и Scutellinia scutellata.[26]

Екологија, живеалиште и распространетост[уреди | уреди извор]

Сапробен вид, бабиното уво расте на дрва кои се во распаѓање, стебла од различни растенија: семејството рози, бука, леска, врба, брест и, во Средоземјето, даб.[35] Плодните тела на бабиното уво често се наоѓаат како растат поединечно или групирани во групи на закопани или делумно закопани стебла во листопадни шуми. Едно унгарско истражување забележало дека гпечурката била пронајдена главно на гранчиња од европскиот габер ( Carpinus betulus ) кои обично биле помали од 5 сантиметри. Плодните тела кои растат на стебла над земјата имаат тенденција да бидат помали од оние на закопано дрво. Печурките кои се заштитени од ветер исто така растат поголеми од нивните поизложени видовии. Плодните тела се упорни и може да траат неколку недели ако времето е убаво. Времето потребно за развој на плодните тела се проценува на околу 24 недели, иако било забележано дека „максималниот животен век може да биде повеќе од 24 недели бидејќи падот на колониите се чинел дека е повеќе поврзан со сончево, ветровито време наместо со староста“.[36] Еден теренски водич ја нарекува габата „добредојдена глетка по долга, очајна зима и ... предвесник на новата година со печурки“.[37] Печурката ја има и во Македонија.

Хемија[уреди | уреди извор]

Во близина на Ландегфан, Северен Велс

Црвената боја на плодните тела е предизвикана од пет типа каротеноидни пигменти, вклучувајќи ги плектаниаксантин и β-каротин. Каротеноидите се растворливи во липиди и се складираат во гранули во парафизите. Британско-канадскиот миколог Артур Хенри Реџиналд Булер сугерирал дека пигментите во плодните тела изложени на Сонце апсорбираат дел од сончевите зраци, зголемувајќи ја температурата на химениумот - забрзувајќи го развојот на аскусот и последователното испуштање на спори.[38]

Лектините се белковини кои го врзуваат шеќерот и се користат при одредување крвна група, биохемиски студии и медицински истражувања. Лектинот е прочистен и карактеризиран од плодните тела на бабиното уво кои можат селективно да се врзат за неколку специфични молекули на јаглехидрати, вклучително и лактоза.

Употреба[уреди | уреди извор]

Бабиното уво се користело како медицинска габа кај индијанскиот народ Онајди а можеби и од други племиња од шесте народи на Ирокезите. Габата, откако ќе се исуши и сомеле во прав, се нанесувала како антисептик, особено на папоците на новородените деца кои не заздравувале правилно по отсекувањето на папочната врвца. Прашкастите плодни тела се чувале и под завои направени од мека исушена еленска кожа. Во Скарборо, Англија, плодните тела се ределе со мов и лисја и се продавале како декорација за маса.

Видот се вели дека може да се јаде,[26] не може да се јаде,[39] или „не се препорачува“,[40] во зависност од авторот. Иако неговото незначително плодно тело и малиот број не го прават особено погоден за јадење, еден извор тврди дека „децата во Јура се вели дека го јадат сиров на леб и путер; а еден француски автор предлага да се додадат чашките, со малку вид ракија (Кирш), или во свежа овошна салата“.[41] Забележано е дека плодните тела се извор на храна за глодачите во зима, а на полжавите во лето.[36]

Наводи[уреди | уреди извор]

Цитирани книги[уреди | уреди извор]

 • Buller AHR. (1958). Researches on Fungi. 6. New York, New York: Hafner Publishing.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име urlMycoBank:Sarcoscypha coccinea.
 2. Rosinski, Martin A. (1953-03). „Two Types of Spore Germination in Sarcoscypha Coccinea (Scop. Ex Fr.) Lambotte“. Mycologia. 45 (2): 302–306. doi:10.1080/00275514.1953.12024270. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 3. Scopoli, Giovanni Antonio; Krauss, Johann Paul; Rein, Joseph Friedrich (1772). Ioannis Antonii Scopoli ... Flora Carniolica : exhibens plantas Carnioliae indigenas et distributas in classes, genera, species, varietates, ordine Linnaeano. [Vienna] :: Impensis Ioannis Pauli Krauss, bibliopolae Vindobonensis.,.CS1-одржување: излишна интерпункција (link)
 4. Delectus seminum que hortus Imp. et Reg. Belvedere : (Flora austriaca) pro matua commutatione offert. Vindobonae: [Schloss Belvedere]. 1893.
 5. Persoon, C. H.; Holmskjold, Theodor (1797). C.H. Persoonii Commentatio de fungis clavaeformibus, sistens specierum hus usque notarum descriptiones cum differentiis specificis, necnon auctorum synonymis ... Lipsiae: apud P.P. Wolf.
 6. Fuckel, Leopold (1869). Symbolae mycologicae. Beiträge zur Kenntniss der Rheinischen Pilze. Wiesbaden: J. Niedner.
 7. Benkert, D. (1980-12). „Seaver, F. J., The North American Cup-Fungi (Operculates). New York, 1928, + Sup, plement, New York, 1942, 377 S. + 74 Taf. — The North American Cup-Fungi (Inoperculates), 428 S. + 76 Taf., New York, 1951. Reprint Lubrecht et Cramer, Monticello, N.Y., 1978. Preis je Bd. 80,— DM“. Feddes Repertorium. 91 (9–10): 630–631. doi:10.1002/fedr.4910910908. ISSN 0014-8962. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 8. Kanouse, Bessie B. (1948-07). „The Genus Plectania and its Segregates in North America“. Mycologia (англиски). 40 (4): 482–497. doi:10.1080/00275514.1944.12017726. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 9. Dahlgren, Anders (2016-01-02). „The Svensk stad (Swedish Town) Project – Architectural History in Action“. Konsthistorisk tidskrift/Journal of Art History. 85 (1): 76–84. doi:10.1080/00233609.2015.1116023. ISSN 0023-3609.
 10. 10,0 10,1 Korf, Richard P.; Gal, Marcelle Le (1955-01). „Les Discomycetes de Madagascar“. Mycologia. 47 (1): 150. doi:10.2307/3755768. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 11. Korf, Richard P.; Harrington, F. A. (1990-05). „(973) Proposal to Conserve a Type for Sarcoscypha (Fries) Boudier, S. coccinea (Jacq.) Lambotte (Fungi)“. Taxon. 39 (2): 342. doi:10.2307/1223069. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 12. Simmons, Emory G. (2010-06). „The International Mycological Association: its history in brief with summaries of its International Mycological Congresses and diverse international relationships“. IMA Fungus. 1 (1): 18–100. doi:10.5598/imafungus.2010.01.01.01. ISSN 2210-6359. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 13. „PEZIZA & Call my Bluff“. Bulletin of the British Mycological Society. 12 (2): 129. 1978-10. doi:10.1016/s0007-1528(78)80035-2. ISSN 0007-1528. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 14. Korf and Harrington (1990), citing Clements FE; Shear CL. (1931). The Genera of Fungi. New York, NY.
 15. Martius, Heinrich von (1817). Prodromus florae mosquensis. Lipsiae: In Commercio Industriae.
 16. McKnight, Vera B.; National Audubon Society; National Wildlife Federation (1987). A field guide to mushrooms, North America. Boston: Houghton Mifflin. ISBN 0-395-42101-2. OCLC 14586860.
 17. Burrows, Ian (2005). Food from the wild. London: New Holland. ISBN 1-84330-891-6. OCLC 57354129.
 18. Arora, David (1986). Mushrooms demystified : a comprehensive guide to the fleshy fungi (2 ed. изд.). Berkeley: Ten Speed Press. ISBN 0-89815-170-8. OCLC 13702933.CS1-одржување: излишен текст (link)
 19. Guinier, Ph. (1944-01). „Encore quelques mots sur la végétation du Jura“. Bulletin de la Société Botanique de France. 91 (7–9): 205–206. doi:10.1080/00378941.1944.10834369. ISSN 0037-8941. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 20. „Afanas'ev Aleksandr Mikhailovich 06/08/1938-08/10/2010“. Russian Microelectronics. 40 (5): 301–302. 2011-09. doi:10.1134/s1063739711050076. ISSN 1063-7397. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 21. Massee, George (1892). British fungus-flora. A classified text-book of mycology. London: G. Bell & sons.
 22. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Harrington1998.
 23. Harrington, Francis A. (1998-03). „Relationships among Sarcoscypha species: evidence from molecular and morphological characters“. Mycologia (англиски). 90 (2): 235–243. doi:10.1080/00275514.1998.12026903. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 24. Almestrand, Asta (1967-03). „Taxonomische Studien über Cyanophyceen aus Oxydationsteichen“. Schweizerische Zeitschrift für Hydrologie. 29 (1): 199–210. doi:10.1007/bf02502208. ISSN 0036-7842. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 25. Harrington, Francis A.; Potter, Daniel (1997-03). „Phylogenetic relationships within Sarcoscypha based upon nucleotide sequences of the internal transcribed spacer of nuclear ribosomal DNA“. Mycologia (англиски). 89 (2): 258–267. doi:10.1080/00275514.1997.12026779. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 26. 26,0 26,1 26,2 26,3 Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 386–387. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 27. van Duuren, Victor; Eekhof, Just (2020-10-25). Verminderd gehoor, presbyacusis en problemen met hoortoestellen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. стр. 177–183. ISBN 978-90-368-2548-1.
 28. Buller, 1958, pp. 329–31.
 29. 29,0 29,1 „Errata: A Monograph of the Genus Wynnea (Pezizales, Sarcoscyphaceae)“. Mycologia. 71 (5): 1096. 1979-09. doi:10.2307/3759303. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 30. Kimbrough, James W.; Wu, Chi-Guang; Gibson, Jack L. (1990-02-01). „Ultrastructural observations on Helvellaceae (Pezizales, Ascomycetes). IV. Ascospore ontogeny in selected species of Gyromitra subgenus Discina. Canadian Journal of Botany. 68 (2): 317–328. doi:10.1139/b90-043. ISSN 0008-4026.
 31. Hahn, Carol Gubbins (©1990-©1998). Illustrated genera of ascomycetes. St. Paul, Minn.: APS Press. ISBN 0-89054-107-8. OCLC 21300121. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 32. Denison, William C. (1972-05). „Central American Pezizales. IV. The Genera Sarcoscypha, Pithya, and Nanoscypha“. Mycologia (англиски). 64 (3): 609–623. doi:10.1080/00275514.1972.12019304. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 33. Fenwick, G.A. (1994-08). „Some observations on the germination of Sarcoscypha austriaca ascopores in the laboratory“. Mycologist. 8 (3): 124–127. doi:10.1016/s0269-915x(09)80158-4. ISSN 0269-915X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 34. Korf, Richard P.; Waraitch, K. S. (1971-01). „Thindia, a New Genus of the Sarcoscyphineae (Pezizales)“. Mycologia. 63 (1): 98. doi:10.2307/3757690. ISSN 0027-5514. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 35. Suren, A. M.; Riis, T. (2010-06). „The effects of plant growth on stream invertebrate communities during low flow: a conceptual model“. Journal of the North American Benthological Society. 29 (2): 711–724. doi:10.1899/08-127.1. ISSN 0887-3593. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 36. 36,0 36,1 Brown, R.P. (1980-10). „Observations on Sarcoscypha coccinea and Disciotis venosa in North Wales during 1978–1979“. Bulletin of the British Mycological Society (англиски). 14 (2): 130–135. doi:10.1016/S0007-1528(80)80008-3. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 37. Kay, Richard; Abel, Dean (1993). A guide to Kansas mushrooms. Lawrence, Kan.: University Press of Kansas. ISBN 0-7006-0570-3. OCLC 26590598.
 38. Buller, 1958, p. 301.
 39. Baker, Nick (2006). A month by month guide (New ed. изд.). London: New Holland Publishers Ltd. ISBN 978-1-84537-271-2. OCLC 852006651.CS1-одржување: излишен текст (link)
 40. Weber, Nancy S. (1980). The mushroom hunter's field guide (All col. and enl. изд.). Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 0-472-85610-3. OCLC 6016061.
 41. „Pezize (in French, original recipe on Kirsch liquor and Grand Marnier blend with S. coccinea)“. Supertoinette. Посетено на 2017-05-02.