Ангел Динев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ангел Динев
Ангел Динев.jpg
Роден 1 октомври 1881
Смоквица, Македонија
Починал 17 февруари 1952
Скопје, Македонија

Ангел Динев (Смоквица, Гевгелиско, 1 октомври 1891 - Скопје, 17 февруари 1952), — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на ВМРО (Обединета), македонски општественик, новинар, публицист, историчар и политички работник [1].

Животопис[уреди | уреди извор]

Во Солун работел како фурнаџиски работник (1909-1911), кога се јавил како организатор на Привремениот Околиски комитет на ВМРО за селата од десната страна на Гевгелиска околија. Во 1922 година се доселил во Софија.

Соработник на весникот „Илинден“, уредуван од Арсениј Јовков (1922), каде објавил повеќе уводни статии. Раководител на Гевгелиското братство (1927-1947). Како сопственик и уредник на „Македонски вести“ (1935-1936), значи блескотен период во конструирањето и афирмирањето на македонската национална мисла.

Септември, 1944 година Апел до Македонците во Бугарија. Еден од потписниците е и Ангел Динев.

Втора светска војна[уреди | уреди извор]

По капитулацијата на Бугарија во септември 1944 година, потписник е на Апелот до Македонците во Бугарија заедно со други видни револуционери и дејци како: Павел Шатев, Туше Делииванов, Петар Шанданов, Михаил Герџиков и др.[2]

Уредник и на весникот „Доброволец“ (1944). Во своите дела „Македонските Словени“, „Илинденската епопеја“ и „Политичките убиства во Бугарија“, смело го истакнува постоењето на македонската нација. Учесник е во македонското националноослободително движење.

Творештво[уреди | уреди извор]

„Македонските Словени“

Објавени се и неговите Одбрани дела во три книги со уредник д-р Владимир Картов, Скопје, 1983.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Македонска Енциклопедија
  2. Динев, Ангел (1983). Одбрани Дела во три книги - Втора книга. Скопје: Култура - Скопје. стр. 333–337.