Алантоин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алантоин
Skeletal formula of allantoin
Heap of white powder on a watch glass
Ball-and-stick model of the allantoin molecule
Назнаки
97-59-6 Ок
ChEBI CHEBI:15676 Ок
ChEMBL ChEMBL593429 Ок
ChemSpider 199 Ок
EC-број 202-592-8
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
KEGG D00121 Ок
PubChem 204
RTECS-бр. YT1600000
UNII 344S277G0Z Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colourless crystalline powder
Мирис odorless
Густина 1.45 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
0.57 g/100 mL (25 °C)
4.0 g/100 mL (75 °C)
Растворливост soluble in alcohol, pyridine, NaOH
insoluble in ethyl ether
log P -3.14
Киселост (pKa) 8.48
Опасност
NFPA 704
2
1
0
Смртоносна доза или концентрација:
> 5000 mg/kg (oral, rat)
Безбедносен лист Allantoin MSDS
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Алантоинот е хемиско соединение со формула C4H6N4O3. Исто така се нарекува 5-уреидохидантоин или глиоксилдиуреид.[1][2] Претставува диуреид на глиоксилната киселина. Алантоинот е важен метаболен интермедиер кај повеќето организми вклучувајќи ги животните, растенијата и бактериите. Се добива од уричната киселина, која е деградациски производ на пуринските нуклеобази, кој се добива со помош на ензимот урат оксидаза (или уриказа).[3][4][5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/summary/summary.cgi?cid=204
  2. http://www.chemblink.com/products/97-59-6.htm
  3. Pizzichini, Maria; Pandolfi, Maria Luisa; Arezzini, Laura; Terzuoli, Lucia; Fe′, Linda; Bontemps, Francois; Van den Berghe, Georges; Marinello, Enrico (1996-08-09). „Labelling of uric acid and allantoin in different purine organs and urine of the rat“. Life Sciences. 59 (11): 893–899. doi:10.1016/0024-3205(96)00387-6.
  4. Xi, H.; Schneider, B. L.; Reitzer, L. (2000-10-01). „Purine catabolism in Escherichia coli and function of xanthine dehydrogenase in purine salvage“. Journal of Bacteriology. 182 (19): 5332–5341. doi:10.1128/jb.182.19.5332-5341.2000. ISSN 0021-9193. PMC 110974. PMID 10986234.
  5. Johnson, Richard J.; Sautin, Yuri Y.; Oliver, William J.; Roncal, Carlos; Mu, Wei; Gabriela Sanchez-Lozada, L.; Rodriguez-Iturbe, Bernardo; Nakagawa, Takahiko; Benner, Steven A. (2009-01-01). „Lessons from comparative physiology: could uric acid represent a physiologic alarm signal gone awry in western society?“. Journal of Comparative Physiology. B, Biochemical, Systemic, and Environmental Physiology. 179 (1): 67–76. doi:10.1007/s00360-008-0291-7. ISSN 1432-136X. PMC 2684327. PMID 18649082.