Прејди на содржината

Јордан Доневски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јордан Доневски
Роден(а)Гари, Дебарско
НационалностМакедонец
Занимањезограф, иконописец
Познат(а) поцркви
Значајни делаво текстот
РодителиЃорѓи Андонов (татко)
РодниниБраќа:
  • Андон Георгиев
  • Петко Георгиев
  • Богомил Георгиев
  • Блажо Георгиев

Јордан (Доне) Георгиев Доневски (Донески, Донев)македонски зограф и иконописец, припадник на зографскиот род Ангелковци.

Животопис

[уреди | уреди извор]

Роден е во мијачкото село Гари, Дебарско, во семејството зографот Ѓорѓи Андонов (Донев).

Ја живописал црквата „Св. Илија“ во охридското село Оровник, изградена во 1927 г.[1] Во 1937 г. ги изработил фреските на „Св. Константин и Елена“ во Подмоље, изградена во 1934 г.[1] Во 1938 г. ја насликал „Св. Петар и Павле“ во Врбјани.[2] Во 1944 г. ги насликал иконите иконостасот во црквата „Св. Никола“ во Требеништа, изградена во 1942 г.[1] Ја работел и црквата „Св. Недела“ во Вапила, изградена во 1945 г.[1] Во 1965 г. ја живопсисал „Пресв. Богородица“ во Пешталево, Прилепско.[3]

Изписва фреските и иконостаса на новата главна црква „Св. Никола“ во Косел, изградена в 1974 – 1975 г.[1] Во 1988 г. ги обновил фреските во „Успение на пресв. Богородица“ во родното Гари.

Родословие

[уреди | уреди извор]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ангелко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петар Ангелков
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Спасе Петров
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Андон Петров
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ефтим Спасов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Димитар Андонов
(1856 - 1934)
 
Ѓорѓи Андонов
(1862 - 1933)
 
Нестор Андонов
(1866 - 1926)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Крсте Ефтимов
 
Ангелко Ефтимов
 
Илија Димитров
 
Темелко Димитров
 
Борис Димитров
 
Андон Георгиев
(1896 - ?)
 
Петко Георгиев
 
Јордан Георгиев
 
Богомил Георгиев
 
Блажо Георгиев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Спасе Крстев
 
Петар Крстев
 
Тома Крстев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 . Дебарско-кичевска епархија http://www.dke.org.mk/index.php/namesnistva. Посетено на 10 декември 2015. Занемарен непознатиот параметар |заглавие= (help); Отсутно или празно |title= (help)
  2. „Цркви и манастири во Охридско“. МИА. Посетено на 28 јули 2017. Занемарен непознатиот параметар |дате= (help); Занемарен непознатиот параметар |архив_уеб_адрес= (help)
  3. „Црква „Пресвета Богородица", село Пешталево“. Old Prilep. Посетено на 30 декември 2021. Занемарен непознатиот параметар |архив_уеб_адрес= (help)