Прејди на содржината

Ѓорѓи Андонов

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ѓорѓи Андонов (1862-1933) — македонски зограф.

Пасторала, 1915

Роден е во 1862 година во село Гари. Потекнува од познатото семејство зографи, Ангелковци кои претежно се занимавале со живописување на цркви и манастири во Македонија. Податоци за работата на родот Ангелковци наоѓаме кон крајот на XVIII и почетокот на XIX век. Димитар Андонов (1856-1934), Ѓорѓи Андонов (1862-1933) и Нестор Андонов (1866-1926) се синови на зографот Андон Петров кои работеле иконопис и живопис во цркви во Прилепско, Кавадаречко и Мариово. Во 1891 година ја живописале црквата Св. Спас во село Кален, а нешто подоцна и црквата Вознесение Христово во прилепското село Долнени. Ѓорѓи Андонов заедно со неговиот брат Димитар по покана на битолскиот владика по 1921 година работеле на обнова на живописот во црквите во Прждево и Долна Драчевица.

Избрани дела[уреди | уреди извор]

Родословие[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ангелко
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Петар Ангелков
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Спасе Петров
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Андон Петров
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ефтим Спасов
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Димитар Андонов
(1856 - 1934)
 
Ѓорѓи Андонов
(1862 - 1933)
 
Нестор Андонов
(1866 - 1926)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Крсте Ефтимов
 
Ангелко Ефтимов
 
Илија Димитров
 
Темелко Димитров
 
Борис Димитров
 
Андон Георгиев
(1896 - ?)
 
Петко Георгиев
 
Јордан Георгиев
 
Богомил Георгиев
 
Блажо Георгиев
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Спасе Крстев
 
Петар Крстев
 
Тома Крстев