Нилс Хенрик Абел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Нилс Абел

Нилс Хенрик Абел (5 август 1802-6 април 1829) бил норвешки математичар. Дал значаен придонес во теориите за реалните и комплексните функции, посебно во теориите за интегралите на алгебарските функции и теории, ја развил теоријата за елиптичните функции и теоријата за решавање на алгебарскиот единечен висок степен. Абел ги поставил основите теории за интегралните равенки. Изморен и сиромашен, Абел умрел од туберкулоза. Абеловиот ред е дивергентен ред Σ(1/n 1n n). Абеловата група е комутативна група. Неговите собрани дела прв пат биле издадени во 1839 година.

Наводи[уреди]


Поврзано[уреди]