Долнополошки дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Долнополошкиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Долнополошкиот или тетовски дијалект (локално познат како тетоски) е дијалект на македонскиот јазик. Дијалектот спаѓа во групата на западни дијалекти од северното наречје. Долнополошкиот дијалект се зборува во тетовската околина, поточно во градот Тетово, општина Јегуновце, општина Брвеница со околните села. Дијалектот е сличен со горанскиот дијалект и со скопскоцрногорскиот дијалект. Главна карактеристика на дијалектот е зачестена употреба на предлогот у, замена на самогласката а со самогласката у и користење на -е како множински суфикс.

Фонолошки карактеристики[уреди]

  • старото вокално л е заменето со групите у/ лу/ ла: јаболко > јабука , солза > слăза;
  • употреба на самогласката а наместо е: трева > трава ;
  • употреба на ă наместо јерот: лаже > лăже ;
  • употреба на у наместо црковномакедонското ОН: пат > пут [1]

Морфолошки карактеристики[уреди]

  • употреба на суфиксот -мо за прво лице множина: одиме > одимо
  • непчаното Ј пред буквата Е на почеток на збор: јазик > језик
  • согласната група мн е заменета со согласната група мл: многу > млогу
  • употреба на предлогот у: во град > у град [2]

Наводи[уреди]

  1. p.252,Makedonski jazik za srednoto obrazovanie- S.Bojkovska, D.Pandev, L.Minova-Ǵurkova, Ž.Cvetkovski- Prosvetno delo AD- Skopje 2001
  2. p.252,Makedonski jazik za srednoto obrazovanie- S.Bojkovska, D.Pandev, L.Minova-Ǵurkova, Ž.Cvetkovski- Prosvetno delo AD- Skopje 2001

Надворешни врски[уреди]