Авицена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Пур Сина (پور سینا)
Avicenna TajikistanP17-20Somoni-1999 (cropped).png
Роден август ц. 980
Бухара (главен град на Саманидија)
Починал јуни 1037 (на 56–57 г.)
Хамада, Иран
Други имиња Шараф ел-Мулк, Хуџат ел-Хак, Шеик ел-Раис, Ибн Сина (ابن سینا), Авицена
Националност Персиец/Иранец
Влијание од Хипократ, Аристотел, Гален, Плотин, Ел Кинди, Ел Фараби
Влијаел врз Ел Бируни, Омар Хајам, Ел Газали, Ибн Рушд, Алберт Велики, Дунс Скот, Тома Аквински, Галилео Галилеј, Рене Декарт, Барух Спиноза

Авицена ( 980 - 10 декември 1037) бил плоден персиски полиматолог кој дал значаен придонес на медицината, хемијата, астрономијата, математиката, психологијата и геологијата. Неговото главно дело „Медицински канон“ станало стандарден учебник на европските универзитети. Бил првиот што вовел некои постапки, вклучувајќи го карантинот како начин за контролирање на ширењето на болеста, клинички испитувања и експериментална употреба на лековите.

Околности[уреди | уреди извор]

Авицена создал широк корпус на дела за време на она што е попознат како Исламска Златно доба, во кое преводи на грчко-римски, персиски и индиски текстови се изучува опширно. Грчко-римски (среден и Неоплатонската и Аристотел) текстови на училиштето Kindi беа коментирани, редактирана и значително развиена од страна на исламските интелектуалци, кои, исто така, направени врз основа на персиски и индиски математички системи, астрономијата, алгебра, тригонометрија и медицината. На Samanid династија во источниот дел на Персија, Голема Khorasan и Централна Азија, како и на династијата Buyid во западниот дел на Персија и Ирак обезбеди просперитетна атмосфера за научен и културен развој. Под Samanids, Bukhara им конкурираат на Багдад, како културна престолнина на исламскиот свет.

Студијата на Куранот и Хадисот наоѓаше во таква научна атмосфера. Филозофија, Fiqh и теологијата (kalaam) беа дополнително развиени, што беше најзабележливо со Авицена и неговите противници. Ал-Razi и Ал-Farabi му дала методологија и знаење во медицината и филозофија. Авицена имале пристап до голем библиотеки на Balkh, Khwarezm, Gorgan, Реј, Исфахан и Hamadan. Различни текстови (како на пример "ahd со Bahmanyar) покажуваат дека тој дебатира филозофски поени со најголемо научници од времето. Aruzi Samarqandi опишува како пред Авицена лево Khwarezm тој се сретна Rayhan Бируни (познат научник и астроном), Абу Наср ирачкиот (познатиот математичар), Абу Sahl Masihi (почитуван филозоф) и Абу ал-Khayr Khammar (голем лекар).

Биографија[уреди | уреди извор]

Ран живот[уреди | уреди извор]

Единствениот извор на информации за првиот дел од животот Авицена е неговата автобиографија, како што е напишано од страна на неговиот студентски Jūzjānī. Во отсуство на било какви други извори невозможно е да се биде сигурен колку од автобиографијата е точна. Забележано е дека тој ја користи својата автобиографија да ги унапредат својата теорија за знаењето (што е можно за поединечни да се здобијат со знаења и разбирање на Аристотеловиот филозофски науки, без учител), а тоа е доведена во прашање дали редоследот на настаните опишани беше приспособена за да собере повеќе тесно со Аристотеловиот модел; со други зборови, дали Авицена се опиша себеси како студирањето работи во "точно" цел. Меѓутоа со оглед на отсуството на било кој друг доказ, во суштина треба да се има предвид е Авицена по номинална вредност.

Авицена е роден в. 980 во Afšana, село во близина Bukhara (во денешен Узбекистан), главниот град на Samanids, персиска династија во Централна Азија и Голема Khorasan. Неговата мајка, по име Setareh, беше од Bukhara, и неговиот татко, Абдула, беше почитуван Исмаили научник од Balkh, важен град на Samanid империја, во она што е денес Balkh провинција, Авганистан. Неговиот татко бил во времето на раѓањето на својот син на гувернерот на еден од имотите на Samanid Нух ибн Мансур е. Тој имаше неговиот син многу внимателно образован во Bukhara. Независна мисла Ибн Сина му била доставена од страна на вонредни интелигенција и меморијата, што му овозможило да ги надмине своите учители, на возраст од четиринаесет години. Како што рече во својата автобиографија, немаше ништо што не научиле кога стигна до осумнаесет.

Поголем број на различни теории се предложени во врска madhab Авицена е. Средновековниот историчар Захир ал-Дин ал-Bayhaqī (г. 1169) Авицена смета да се биде следбеник на Браќата од чистота. Од друга страна, Димитри Gutas заедно со Ајша Кан и Жил Ј Janssens покажа дека Авицена беше сунитски Hanafi. Меѓутоа, шиитските faqih Nurullah Shushtari и Seyyed Хосеин Наср, во прилог на Хенри Корбин, се тврди дека бил најверојатно Twelver шиит. Слично постојат несогласувања на позадината на семејството Авицена е, додека некои автори сметаат нив сунити, поновата писатели мислеа дека се шиити.

Според неговата автобиографија, Авицена имаа запомнето целиот Куран, на возраст од 10. Тој научил Индискиот аритметички од индиски зарзаватчија, и тој почна да научат нешто повеќе од скитници научник кој се стекна со средства за живот од страна на лекување на болните и настава млади. Тој, исто така студирал Fiqh (исламската јуриспруденција) под Hanafi научник Исмаил ал-Захид.

Како тинејџер, тој беше во голема мера вознемирен од метафизиката на Аристотел, што тој не можел да ја разбере додека не го прочитате коментар ал-Farabi е на работа. За следната година и половина, тој студирал филозофија, во која тој се сретнал со поголема пречки. Во такви моменти од збунет истрага, тој ќе замине неговите книги, изврши потребните пречистване, а потоа одам во џамија, и да продолжи во молитва додека светлината се скрши на неговиот тешкотии. Длабоко во ноќта, тој ќе ја продолжи својата студии, па дури и во своите соништа проблеми ќе го продолжи и да работат на нивно решавање. Четириесет пати, што се вели, тој чита преку метафизиката на Аристотел, додека зборовите се втиснати на неговата меморија; но нивното значење беше безнадежно матни, се додека еден ден најдоа просветлување, од малку коментари од Farabi, кој го купи во bookstall за мала сума на три дирами. Толку голема е неговата радост на откритието, направени со помош на работа од која тој очекува само мистерија, дека тој ќе побрза да се вратат благодарност кон Бога, и доделува милостиња на сиромасите.

Тој се сврте кон лекови на 16, а не само научиле медицинска теорија, но исто така и од страна на субвенцијата присуство на болните имаа, според своја сметка, откри нови методи на лекување. Тинејџерот постигната целосна статус на квалификуван лекар на возраст од 18 години, и откри дека "Медицината е тешко и трнливиот наука, како математика и метафизика, па јас наскоро направено голем напредок, станав одличен лекар и почна да се третираат пациенти , со користење на одобрените средства. " Слава Младиот лекар шири брзо, и тој се третира многу пациенти без да побара исплата.

Зрели години[уреди | уреди извор]

Првата средба Ибн Сина беше дека на лекар на емирот, Нух II, кој му должеше неговото закрепнување од опасна болест (997). Главен награда Ибн Сина за оваа услуга е пристапот до Кралската библиотека на Samanids, добро познат и покровители на стипендија и научници. Кога библиотеката била уништена од пожар не долго после, непријателите на Ибн Сина, го обвини за горење, со цел за секогаш да се скрие на извори на своето знаење. Во меѓувреме, тој помагаше на својот татко во неговата финансиска подвизи, но сепак најде време да пишувам некои од неговите први дела.

Кога Ибн Сина беше 22 години, тој го загуби својот татко. На Samanid династија дојде до својот крај во декември 1004. Ибн Сина се чини дека ја одби понудата на Махмуд Газни, и продолжи на Запад по Urgench во модерната Туркменистан, каде што везир, кој се смета како пријател на научници, му даде мала месечна стипендија . На плати бил мал, сепак, така Ибн Сина дојдено од место до место преку окрузите Нишапур и Merv до границите на Khorasan, барајќи отвор за своите таленти. Qabus, дарежлив владетел на Tabaristan, и самиот поет и научник, со кого Ибн Сина се очекува да се најде азил, беше за тој ден (1012) беа изгладнувани до смрт од страна на неговите трупи, кои беа револтирани. Ибн Сина и самиот беше во тоа време погодени од тешка болест. Конечно, на Gorgan, во близина на Каспиското Море, Ибн Сина сретна со еден пријател, кој го купил станот во близина на неговиот дом во кој Ибн Сина лекции за логиката и астрономијата. Неколку од трактати Ибн Сина беа напишани за овој патронот; и почетокот на својот канон за медицина и датира од неговиот престој во Hyrcania.

Ибн Сина подоцна се населиле на Реј, во близина на модерната Техеран, родниот град на Rhazes; каде Маид Addaula, син на последниот Buwayhid Емирот беше номинална владетел под Regency на неговата мајка (Seyyedeh Катун). Триесетина на пократки дела Ибн Сина се вели дека доколку не се составени Реј. Постојана непријателства што беснееше меѓу регент и нејзиниот втор син, Шамс Ал Daula, сепак, го принуди научник да се откажат од местото. По краткиот престој во Казвин помина јужно да Hamadãn каде Шамс Ал Daula, друг Buwayhid емир, самиот основана. На прв поглед, Ибн Сина стапи во служба на угледни дама; но Емирот на слухот од неговото пристигнување, го викаше како медицински придружник, и го испрати назад со подароци на неговиот стан. Ибн Сина беше дури и се зголеми на канцеларијата на везирот. Емирот реши дека тој треба да биде протеран од земјата. Ибн Сина, сепак, останале скриени четириесет дена во куќата на шеикот Ахмед Fadhel, до нов напад на болест предизвикана од емирот да го врати на функцијата. Дури и за време на овој разтревожен време, Ибн Сина опстанал со своите студии и наставата. Секоја вечер, извадоци од неговите големи дела, на Канон и Sanatio, беа диктирани и објасни на неговите ученици. По смртта на емирот, Ибн Сина престана да биде везир и се сокри во куќата на аптека, каде што, со интензивна усрдност, тој продолжи составот на неговите дела.

Во меѓувреме, тој ја напишал во Абу Ya'far, префект на динамичен град Исфахан, кои нудат своите услуги. Новиот емир на Hamadan, сослушување на оваа преписка и откривање каде Ибн Сина се крие, го затворени во тврдина. Војна во меѓувреме продолжи помеѓу владетелите на Исфахан и Hamadãn; во 1024 поранешна заробени Hamadan и нејзините градови, потиснувајќи таџикистански платеници. Кога бурата помина, Ибн Сина врати со Емирот Hamadan, и врши за своите литературни трудови. Подоцна, сепак, во придружба на неговиот брат, омилен ученик, а две робови, Ибн Сина избега од град во фустан на Суфи подвижник. По опасен пат, стигнаа Исфахан, примање чесен добредојде од принцот.

Понатамошен живот и смртта[уреди | уреди извор]

Останатите десет или дванаесет години од животот Ибн Сина беа поминати во служба на Kakuyid владетел Мухамед ибн Рустам Dushmanziyar, кого го придружени како лекар и како општ литературен и научен советник, дури и во неговите многубројни кампањи.

Во текот на овие години тој почнал да го проучува литературни прашања и филологија, поттикнувал, тоа е потврден со критики за неговиот стил. Сериозна Чолиќ, кој го фатија на маршот на армијата против Hamadan, се проверува со лекови толку насилни дека Ибн Сина едвај можеше да издржи. На сличен повод болеста се врати; со тешкотии стигна Hamadan, каде што, наоѓање на болеста стекнување на земјата, тој одби да продолжи со режим наметнат и ќе си поднесе оставка на својата судбина.

Неговите пријатели го советувале да се забави и да преземат живот умерено. Сепак, тој одби, велејќи дека:. "Сакам краток живот со ширина на тесен еден со должина" На својата смртна постела каење го фатија; тој доделува на своите стоки врз сиромашните, обновени неправеден добивки, ослободени неговите робови, и преку читање на Куранот на секои три дена до неговата смрт. Тој почина во јуни 1037 година, во својата 58. година, во месец Рамазан и бил погребан во Hamadan, Иран.

Филозофија[уреди | уреди извор]

Ибн Сина нашироко пишуваше за почетокот на исламската филозофија, особено по предметите логика, етика, и метафизика, вклучувајќи трактати име логика и метафизика. Повеќето од неговите дела се напишани на арапски - тогаш јазикот на науката на Блискиот Исток - и некои во персиски. На јазични значење дури и до денешен ден се неколку книги кои ги напиша во речиси чиста персиски јазик (особено Danishnamah-Ји 'Ала', филозофија за Ала 'ад-Dawla "). Коментари Ибн Сина на Аристотел често го критикуваше филозоф, [се бара извор] поттикнување на жива дебата во духот на ijtihad.

Neoplatonic програма на "еманации" Авицена стана фундаментална во Калам (училиште на теолошки дискурс) во 12 век.

Неговата Книга на исцелување стана достапен во Европа во делумна латински превод некои педесет години по својот состав, uder титулата Sufficientia, а некои автори го идентификува "Латински Avicennism" како процут за некое време, паралелно со повеќе влијателни Латинска Averroism, туку се потиснати од Парискиот декретите на 1210 и 1215. психологија Авицена и теорија на знаење се вели дека [според кого?] имаат влијание на Вилијам Оверњ, епископ Париз и Албертус Магнус, додека неговата метафизика имаше влијание врз мислата на Томас Аквински.

Метафизичка докторина[уреди | уреди извор]

Почетокот на исламската филозофија и исламски метафизиката, исполнета како што е со исламска теологија, се разликува појасно отколку Aristotelianism меѓу суштината и постоење. Со оглед на постоењето е во доменот на контингентот и случајно, суштината опстојува во битие надвор од случајно. Филозофијата на Ибн Сина, особено оној дел што се однесуваат на метафизиката, должи многу на ал-Farabi. Од пребарувањето за дефинитивна исламската филозофија одвоени од Occasionalism може да се види она што останало од неговата работа.

По информацијата на Ал-Farabi е, Авицена иницираше полноправно истрага во врска со прашањето за битието, во која тој се разликува помеѓу суштина (Mahiat) и постоење (Wujud). Тој тврдеше дека фактот на постоење не може да се заклучи од или изнесува од суштината на постоечките нешта, и дека формата и важно сами по себе не може да комуницирате и да потекнува од движењето на универзумот или прогресивна актуелизација на постоечките нешта. Егзистенција мора, според тоа, се должи на агент-причина што бара, дава, дава, или додава постоење на суштината. Да го стори тоа, причината мора да биде постоечки работа и коегзистираат со својата сила.

Авицена разгледување на прашањето суштина-атрибути може да се појасни во однос на својата онтолошка анализа на модалитетите на негово битие; односно неможност, непредвидливост, и неопходност. Авицена тврдеше дека е невозможно суштество е она што не може да постои, додека контингент во себе (mumkin би-dhatihi) има потенцијал да се биде или да не биде без наметнуваат контрадикција. Кога се актуелизираат, контингентот станува "постои неопходна поради, како што е другото од себеси" (wajib Ал wujud би-ghayrihi). Така, непредвидени-во-сам по себе е потенцијален beingness која конечно би можела да се актуелизира со надворешна причина, освен себе. Метафизичкиот структури на потребата и за непредвидени ситуации се различни. Потребни се должат на себе (wajib Ал wujud би-dhatihi) е вистина во себе, додека контингентот суштество е "лажно во себе" и "точно поради нешто друго освен себе. Потребните е извор на сопственото битие, без позајмени постоење. Тоа е она што секогаш постои.

Потребните постои 'должи-на-својот-себе ", и нема quiddity / суштина (mahiyya), освен постоење (wujud). Исто така, тоа е "Еден" (Вахид ahad) [34], бидејќи таму не може да биде повеќе од еден "Потребни постои-поради-за-себе си без differentia (FasL) да ги разликуваат едни од други. Сепак, да се бара differentia подразбира дека тие постојат "поради-за-себе", како и "поради, како што е различен од себе; и ова е контрадикторен. Сепак, ако не differentia ги разликува од секоја друга, тогаш нема никаква смисла во која овие "Existents" не се едно исто. [35] Авицена додава дека "Потребни постои-се должи-на-сама за себе" нема род (jins), ниту пак дефиниција (пријател), ниту еден колега (nДали да го додадам), ниту пак со спротивниот пол (не), и е одвоен (Бари) од материја (madda), квалитет (kayf), количина (Кам), место (Ayn ), состојба (Жар), и време (waqt).

Ал-Бируни кореспонденција Усогласување помеѓу Ибн Сина (со неговиот ученик Ахмад Ибн Али ал-Ma'sumi) и Абу Rayhān Ал-Бируни опстојувал во кои тие дебатираа Аристотеловата природна филозофија и патник училиште. Абу Rayhan започна со поставување на Авицена осумнаесет прашања, од кои десет се критиките на Аристотел е на Небото.

Извор[уреди | уреди извор]

Преведено на Македоснки од: Ангела Василевска