Барух Спиноза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Насловната страница од „Политички трактат“

Барух Спиноза или Барух де Спиноза (Амстердам, 24 ноември 1632   Хаг, 21 февруари 1677) бил холандски философ од еврејско потекло.

Тој е еден од најистакнатите рационалисти и панатеисти во философијата.

Најпознати негови дела се „Теолошко-политички трактат“, „Политички трактат“ и најзначајното дело „Етика“, во кое го изложува своето учење според кое, бог и природата се идентични, а светот бесконечен.