XVII легија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Реконструиран легионерски орел.

XVII легија (Седумнаесетта легија; латински: Legio XVII) ―― легија на императорската римска војска. Била основана од Август околу 41 п.н.е. Легијата била уништена во Битката кај Тевтобуршката Шума (9 септември 9). Симболот и когноменот на легијата се непознати.

Историја[уреди | уреди извор]

Оваа легија веројатно била создадена за да се справи со Секст Помпеј, последниот противник на вториот триумвират, кој бил стациониран на Сицилија и загрозувајќи го снабдувањето со жито во Рим.

По поразот на Марк Антониј и Клеопатра во Битката кај Актиум (31 п.н.е.), легијата била стационирана во Галија. На крајот на 1 век п.н.е., Седумнаесеттиот бил испратен во провинциите Германија кај Рајна и бил стациониран во Кастра Ветера (Ксантен). Во 5 н.е., провинциите биле смирени и Публиј Квинктилиј Вар бил назначен за управник и командант на војската во Германија.

На 9 септември, Арминиј, водачот на херуските сојузници, пријавил бунт во рајнската област. Без да се посомнева во добиените информации, Вар ги зел своите три легии, XVII заедно со XVIII и XIX, и се упатил кон запад. На 9 септември, во близина на денешниот Оснабрик, Херуските предводени од Арминиј ја нападнале војската на управникот. Сите три легии биле уништени во она што е познато како Битка во Тевтобуршката Шума и нивните орелски стандарди биле изгубени. Стандардите на орелот биле повратени од Римјаните во подоцнежните години.

По нејзиното уништување, Римјаните никогаш повеќе не го користеле овој легиски број.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]