XVI галска легија

Од Википедија — слободната енциклопедија

XVI галска легија (Шеснаесетта галска легија“; латински: Legio XVI Gallica) ― легија на императорската римска војска.[1] Легијата била регрутирана од посвоениот син на Јулиј Кесар, Октавијан во 41/40 п.н.е. Била распуштена по предавањето за време на Батавскиот бунтот (70 н.е.);[2] Императорот Веспазијан создал нова легија, XVI истрајна Флавиева легија.

Споменати членови[уреди | уреди извор]

Име Ранг Временска рамка Провинција Извор
Квинт Требелиј Катул легиски легат помеѓу 39 и 54 година Германија CIL VI, 31771
Лукиј Корнелиј Пусио Аниј Месала легиски легат пред 69 година Германија CIL VI, 31706
Нумисиј Руф легиски легат 69-70 година Германија Такит, Истории IV.22, 59, 70, 77
Публиј Квинтиј ангустиклавски трибун за време на Триумвиратот? ? CIL VI, 3533
Клавдиј Санкт ангустиклавски трибун 69 година Германија Такит, Истории, IV.62
Марк Хелвиј Гемин латиклавски трибун помеѓу 38 и 54 година Германија CIL III, 6074

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Stephen Dando-Collins (3 септември 2013). Legions of Rome. Quercus. стр. 136–. ISBN 978-1-62365-201-2.
  2. Matthew Bunson (1 јануари 2009). Encyclopedia of the Roman Empire. Infobase Publishing. стр. 313–. ISBN 978-1-4381-1027-1.