Lactarius camphoratus

Од Википедија — слободната енциклопедија
Candy caps
Lactarius camphoratus
Научна класификација
Царство:
Колено:
Класа:
Ред:
Семејство:
Род:
Поврзани видови

L. camphoratus'''''L. fragilis'''''L. rubidus

Lactarius camphoratus е вид на Млечки(печурки); L. camphoratus, L. fragilis и L. rubidus. Овие печурки се ценети поради нивните високо ароматични квалитети и се користат во кулинарството како арома наместо како составен дел на целосен оброк.

Опис и класификација[уреди | уреди извор]

Lactarius camphoratus се мали до средни печурки, со шапка кој се движи од 2 до 5 см во пречник[1] (иако L. rubidus и L. rufulus може да бидат малку поголеми), и со боја која се движи од различни изгорени портокалови до изгорени портокалово-црвени до портокалово-кафеави нијанси. Обликот на шапката се движи од широко конвексен кај младите примероци до рамни до малку вдлабнати кај постарите, ламелите се прикачени на субдекурентни. Целото плодно тело е прилично кревко и кршливо. Како и сите членови на Млечки (печурки), плодното тело испушта латекс кога е скршено, кој кај овие видови е белузлав и воден по изглед и често се споредува со сурутка или безмасно млеко. Латексот може да има мал вкус или може да биде малку сладок, но никогаш не треба да има горчлив или лут вкус. Овие видови особено се разликуваат по нивниот мирис, кој на различни начини се споредува со јаворов слад, камфор, кари, тилчец, изгорен шеќер. Овој мирис може да биде прилично слаб кај свежите примероци, но обично станува прилично силен кога плодното тело се суши.

Микроскопски, тие споделуваат одлики типични за Млечки (печурки), вклучувајќи кружни до малку овуларни спори со посебна амилоидна орнаментација и сфаероцисти кои се во изобилство во трупот и дршката, но ретко во ламеларната трама.[2]

Lactarius rubidus

Lactarius camphoratus се сместени во различни инфрагенерички групи на Млечки (печурки) во зависност од авторот. Бон[3] ги дефинирал Lactarius camphoratus и сојузниците како потсекција Camphoratini од делот Olentes. Пододделот Camphoratini се дефинира со нивната сличност во боја, мирис (со исклучок на L. rostratus - види подолу) и со присуство на макроцистидија на нивниот химениум . (Другата потсекција на Olentes, Serifluini, е исто така ароматична, но има многу различна арома од Camphoratini и целосно им недостасува цистидија.)[4]

Бон и подоцнежните европски автори ги третирале сите видови кои биле ароматични и имале барем делумно епителни пилеипелис како дел од Olentes, додека Хеслер и Смит[5] и подоцна северноамериканските автори [6] ги третирале сите видови и двете ароматични и неароматични како дел од Thojogali. Сепак, допрва треба да биде објавено темелно молекуларно филогенетско истражување на Млечки (печурки), а постарите класификациски системи на Млечки (печурки) генерално не се сметаат за природни.[4]

Како и другите видови на Млечки (печурки), генерално се смета дека бонбоните капи се ектотрофни, при што L. camphoratus е идентификуван во врвовите на ектомикоризалните корени. Меѓутоа, невообичаено за видот на микориза, L. rubidus, исто така, најчесто се забележува како расте директно на распаѓање на четинарско дрво.[6] Се чини дека сите видови на Lactarius camphoratusсе поврзани со низа видови дрвја.

Идентификација[уреди | уреди извор]

Можно е другите невкусни или токсични видови печурки да се помешаат со Млечки (печурки),или погрешно да се вклучат такви видови во поголема колекција на Lactarius camphoratus. Оние кои немаат искуство со идентификација на печурките може да помешаат кој било број „мали кафеави печурки“ („LBM“), вклучувајќи ја и смртоносната ( Galerina marginata и сојузниците), која може да се појави во истото живеалиште. Lactarius camphoratus може да се разликуваат од видовите кои не се Млечки (печурки), по нивната кршливост, додека повеќето други „LBM“ имаат пофлексибилна дршка. Затоа се препорачува да се собираат рачно, со што ќе се скрши кревката дршка во прстите. Со овој метод лесно ќе се разликуваат ЛБМ со рскавица.[7]

Lactarius camphoratus), исто така, може да се помешаат со кој било од големиот број мали, слични обоени видови на Млечки (печурки) кои може да бидат невкусни до целосно токсични во зависност од видот и бројот на консумирани.

Lactarius camphoratus може да се разликуваат од другите Млечки (печурки) според следните одлики[се бара извор] :

 • Мирис: Имаат специфичен мирис (опишан погоре) кој не треба да биде присутен кај другите видови на Млечки (печурки). Забележете, сепак, дека другите видови на Млечки (печурки) може да имаат различни, но и карактеристични мириси. Исто така, забележете дека кога се свежи, (особено Lactarius rubidus ) може да немаат забележлив мирис, ограничувајќи ја корисноста на оваа одлика.
 • Вкус: Месото и латексот секогаш треба да имаат благ до малку сладок вкус, без никакви навестувања на горчина или острина. Забележете, сепак, дека постојат некои видови на Млечки (печурки), како што е L. luculentus, каде што горчината е суптилна и, исто така, може да не се забележи ниту една минута по дегустацијата.
 • Латекс: Латексот изгледа тенок и налик на сурутка, како млеко што е измешано со вода. Овој латекс не ја менува бојата ниту пак го обезбојува месото на печурката. Други видови на Млечки (печурки) имаат изразито бел или обоен латекс, кој кај некои видови го обезбојува месото на печурката.
 • Пилеус: Шапките никогаш немаат зонална шема на обојување на површината на купот, ниту пак купот е ни малку вициден.
Спори на Lactarius rubidus 1000x

Хемија[уреди | уреди извор]

Хемикалијата одговорна за изразениот мирис на Lactarius camphoratus била изолирана во 2012 година од хемискиот еколог и хемичар за природни производи Вилијам Вуд од државниот универзитет Хумболт, од колекциите на Lactarius rubidus. Мирисното соединение пронајдено во свежото ткиво и латексот на печурката било откриено дека е квабалактон III, ароматичен лактон. Кога ткивото и латексот се сушат, квабалактонот III се хидролизира во сотолон, уште помоќно ароматично соединение и едно од главните соединенија одговорни за аромата на јаворов слад, како и на кари.[8]

Прашањето за тоа кое соединение е одговорно за мирисот на Lactarius camphoratus било предмет на истрага од Вуд и разни студенти во период од 27 години, кога студент по микологија на часот на кој предавал прашал кое соединение е одговорно за мирисот на печурката, предизвикало истрага за прашањето. Изолацијата на соединението останала неостварлива, додека микроекстракцијата во цврста фаза не била искористена за да се извлечат испарливите соединенија, кои потоа биле анализирани со помош на гасна хроматографија-масена спектрометрија.[8][9]

Претходно истражување на ароматичните соединенија на L. helvus од Рапор и сор. исто така, дал сотолон (помеѓу голем број други ароматични соединенија), што било идентификувано дека му дава на овој вид посебен мирис на тилчец. Други важни испарливи соединенија идентификувани вклучуваат деканоична киселина и 2-метилбутерна киселина.[10]

Анализата на Lactarius camphoratus покажало дека содржи 12-хидроксикариофилен-4,5-оксид, соединение на кариофилен. Сепак, ова не било идентификувано како ароматична компонента на оваа печурка.[11]

Кулинарска употреба[уреди | уреди извор]

Обично не се консумираат како зеленчук како што се консумираат повеќето други јадливи печурки. Поради силно ароматичниот квалитет на овие печурки, наместо тоа, тие се користат првенствено како арома, слично како што се користат ванилата, шафранот или тартуфите. Тие даваат вкус и арома на храната што е споредена со јаворов слад или кари,[12] но со многу посилна арома од било кој од овие зачини. Единствени меѓу печурките за јадење по тоа што често се користат во слатка и десертна храна, како колачиња и сладолед.[13] Тие, исто така, понекогаш се користат за вкус на солени јадења кои традиционално се подготвуваат со слатки додатоци, како што е свинско месо, а понекогаш се користат и наместо зачини за кари.

Тие обично се користат во сушена форма, бидејќи карактеристичната арома значително се интензивира при сушењето. За да ги користите како арома, сувите печурки се или прашкасти или се внесуваат во некоја од течните состојки што се користат во садот, на пример, потопени во врело млеко, слично како и целосните зрна ванила.

Како резултат на овие кулинарски својства, се многу барани од многу готвачи. Lactarius rubidus комерцијално се собира и продава во Калифорнија [13][14] додека L.camphoratus се собира и продава во Обединетото Кралство и во провинцијата Јунан, Кина.

Маршанд известува дека некои поединци користат L. camphoratus како дел од мешавина од тутун за луле. За разлика од другите членови на потсекција Camphoratini, L. rostratus има непријатен (дури и гаден) мирис, опишан како налик на бршлен. Lactarius cremor е име кое понекогаш се користи за печурките во оваа група, меѓутоа, Heilmann-Clausen, et al.[4] сметаат дека ова име е nomen dubium, што различно се однесува на Lactarius rostratus, L. serifluus или L. fulvissimus во зависност од концептот на авторот за L. cremor. Lactarius mukteswaricus и L. verbekenae, два вида опишани од областа Кумаон на индиските Хималаи во 2004 година, се пријавени дека се многу тесно поврзани со L. camphoratus и L. fragilis, соодветно, вклучително и по мирис.[15]

Lactarius rufulus е пријавен од еден извор како вид „Lactarius camphoratus“ и има сличен мирис на другите Camphoratini, иако претходните монографии не известуваат за таква арома и го опишуваат вкусот како субакриден.

Lactarius helvus и L. aquifluus, кои се наоѓаат во Европа и Северна Америка, соодветно, се исто така силно ароматични и слични на слатки капи, а првите имаат мирис на тилчец. Познато е дека Lactarius helvus е благо токсичен, предизвикувајќи гастроинтестинални тегоби. Јадливоста на L. aquifluus е непозната, но бидејќи е близок роднина на L. helvus, постои сомневање дека е токсичен. Видот Млечки (печурки) со жолт латекс (или бел латекс кој пожолтува) може да биде опасен.

Lactarius glyciosmus и L. cocosiolens имаат изразен мирис на кокос.[6][16] L. glyciosmus, сепак, има субакриден вкус, иако е пријавено дека е комерцијално собран во Шкотска.[17]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 98–99. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861.
 2. Largent DL, Baroni TJ. 1988. How to Identify Mushrooms to Genus VI: Modern Genera. Arcata, CA: Mad River Press. ISBN 0-916422-76-3. p 73–74.
 3. Bon M. 1983. Notes sur la systématique du genre Lactarius. Documents Mycologiques 13(50): 15–26.
 4. 4,0 4,1 4,2 Heilmann-Clausen J, Verbeken A, Vesterholt J. 1998. The Genus Lactarius. (Fungi of Northern Europe, Volume 2.) Mundelstrup, DK: Danish Mycological Society. ISBN 87-983581-4-6.
 5. Hesler LR, Smith AH. 1979. North American Species of Lactarius. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08440-2.
 6. 6,0 6,1 6,2 Methven AS. 1997. The Agaricales of California 10. Russulales II: Lactarius. Eureka, CA: Mad River Press. ISBN 0-916422-85-2. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „methven“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 7. Campbell D. 2004. The candy cap complex. Архивирано на 16 ноември 2006 г. Mycena News 55(3):3–4. (scroll down)
 8. 8,0 8,1 Wood WF, Brandes JA, Foy BD, Morgan CG, Mann TD, DeShazer DA. 2012. The maple syrup odour of the “candy cap” mushroom, Lactarius fragilis var. rubidus. Biochemical Systematics and Ecology 43:51-53. doi:10.1016/j.bse.2012.02.027.
 9. Humboldt State University. 2012. Student question about mushroom’s maple syrup odor takes 27 years to answer. Humboldt State Now (website). May 04, 2012.
 10. Rapior S, Fons F, Bessiere J-M. 2000. The fenugreek odor of Lactarius helvus. Mycologia 92(2): 305–308. doi:10.2307/3761565.
 11. Daniewski WM, Grieco PA, Huffman JC, Rymkiewicz A, Wawrzun, A. 1981. Isolation of 12-hydroxycaryophyllene-4,5-oxide, a sesquiterpene from Lactarius camphoratus. Phytochemistry. 20(12):2733–4. doi:10.1016/0031-9422(81)85276-4.
 12. Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 125. ISBN 978-1-55407-651-2.
 13. 13,0 13,1 Treviño L. 2004 Jan 9. "Candy Caps let people flavor foods — with fungus: Mushrooms are in cookies and ice cream". San Francisco Chronicle.
 14. Jung C. 2004 Jan 28. "The rare fungus that can satisfy your sweet tooth". San Jose Mercury. (Archived at Wayback Machine),
 15. Das K, Sharma, JR, Montoya L. 2004. (Russulaceae) in Kumaon Himalaya 1: New species of subgenus Russularia.] Fungal Diversity 16:23–33. (Abstract.)
 16. Russulales News Team. 2007. Lactarius glyciosmus. Архивирано на 2 февруари 2008 г. Russulales News (website). Accessed 2008 Feb 11.
 17. Milliken W, Bridgewater S. nd. Scottish plant uses: Lactarius glyciosmus. Архивирано на 6 февруари 2012 г. Flora Celtica online database, Royal Botanic Garden, Edinburgh. Accessed 2008 Feb 11.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]