ATC код V09

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
V Разно
V01 Алергени
V03 Сите други терапевтски продукти
V04 Дијагностички агенси
V06 General nutrients
V07 All other non-therapeutic products
V08 Контрастни медиуми
V09 Дијагностички радиофармацевтици
V10 Терапевтски радиофармацевтици
V20 Хируршки преврски

ATC-кодот V09 — „Дијагностички радиофармацевтици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата V09 е дел од анатомската група V Разно.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC-кодот на повеќето човечки лекови.: QV09...[2]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

V09A Централен нервен систем[уреди | уреди извор]

V09AA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09AA01 Технициум (99mTc) ексаметазим
V09AA02 Технициум (99mTc) бицизат

V09AB Соединенија на јод (123I)[уреди | уреди извор]

V09AB01 Јод јофетамин (123I)
V09AB02 Јод јолоприд (123I)
V09AB03 Јод јофлупан (123I)

V09AX Други дијагностички радиофармацевтици за централниот нервен систем[уреди | уреди извор]

V09AX01 Индиум (111In) пентетинска киселина
V09AX03 Јод (124I) 2β-карбометокси-3β-(4-јодофенил)-тропан
V09AX04 Флутеметамол (18F)
V09AX05 Флорбетапир (18F)
V09AX06 Флорбетабен (18F)

V09B Скелет[уреди | уреди извор]

V09BA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09BA01 Технициум (99mTc) оксидронска киселина
V09BA02 Технициум (99mTc) медронска киселина
V09BA03 Технициум (99mTc) пирофосфат
V09BA04 Технициум (99mTc) бутедронска киселина

V09C Ренален систем[уреди | уреди извор]

V09CA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09CA01 Технициум (99mTc) пентетинска киселина
V09CA02 Технициум (99mTc) сукцимер
V09CA03 Технициум (99mTc) мертиатид
V09CA04 Технициум (99mTc) глуцептат
V09CA05 Технициум (99mTc) глуконат
V09CA06 Технициум (99mTc) етилендицистеин

V09CX Други дијагностички радиофармацевтици за реналниот систем[уреди | уреди извор]

V09CX01 Натриум јодохипурат (123I)
V09CX02 Натриум јодохипурат (131I)
V09CX03 Натриум јоталамат (125I)
V09CX04 Хром (51Cr) едетат

V09D Хепатален и ретикуло ендотелен систем[уреди | уреди извор]

V09DA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09DA01 Технициум (99mTc) дисофенин
V09DA02 Технициум (99mTc) етифенин
V09DA03 Технициум (99mTc) лидофенин
V09DA04 Технициум (99mTc) меброфенин
V09DA05 Технициум (99mTc) галтифенин

V09DB Технициум (99mTc), честички и колоиди[уреди | уреди извор]

V09DB01 Технициум (99mTc) наноколоид
V09DB02 Технициум (99mTc) микроколоид
V09DB03 Технициум (99mTc) милимикросфери
V09DB04 Технициум (99mTc) калај колоид
V09DB05 Технициум (99mTc) сулфур колоид
V09DB06 Технициум (99mTc) рениумсулфид колоид
V09DB07 Технициум (99mTc) фитат

V09DX Други дијагностички радиофармацевтици за хепаталниот и ретикуло ендотелниот систем[уреди | уреди извор]

V09DX01 Селен (75Se) тауроселхолинска киселина

V09E Респираторен систем[уреди | уреди извор]

V09EA Технициум (99mTc) инхаланти[уреди | уреди извор]

V09EA01 Технициум (99mTc) пентетинска киселина
V09EA02 Технициум (99mTc) технегас
V09EA03 Технициум (99mTc) наноколоид

V09EB Технициум (99mTc) честички за инјектирање[уреди | уреди извор]

V09EB01 Технициум (99mTc) макросалб
V09EB02 Технициум (99mTc) микросфери

V09EX Други дијагностички радиофармацевтици за респираторниот систем[уреди | уреди извор]

V09EX01 Криптон (81mKr) гас
V09EX02 Ксенон (127Xe) гас
V09EX03 Ксенон (133Xe) гас

V09F Штитна жлезда[уреди | уреди извор]

V09FX Разни дијагностички радиофармацевтици за штитната жлезда[уреди | уреди извор]

V09FX01 Технициум (99mTc) пертехнетат
V09FX02 Натриум јодид (123I)
V09FX03 Натриум јодид (131I)
V09FX04 Натриум јодид (124I)

V09G Кардиоваскуларен систем[уреди | уреди извор]

V09GA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09GA01 Технициум (99mTc) сестамиби
V09GA02 Технициум (99mTc) тетрофосмин
V09GA03 Технициум (99mTc) тебороксим
V09GA04 Технициум (99mTc) хуман албумин
V09GA05 Технициум (99mTc) фурифосмин
V09GA06 Технициум (99mTc) маркирани клетки со калаен агенс
V09GA07 Технициум (99mTc) апцитид

V09GB Соединенија на јод (125I)[уреди | уреди извор]

V09GB01 Фибриноген (125I)
V09GB02 Јод (125I) хуман албумин

V09GX Други дијагностички радиофармацевтици за кардиоваскуларниот систем[уреди | уреди извор]

V09GX01 Талиум (201Tl) хлорид
V09GX02 Индиум (111In) имциромаб
V09GX03 Хром (51Cr) маркирани клетки со хромат
V09GX04 Рубидиум (82Rb) хлорид

V09H Детекција на инфламација и инфекција[уреди | уреди извор]

V09HA Соединенија на технициум (99mTc)[уреди | уреди извор]

V09HA01 Технициум (99mTc) хуман имуноглобулин
V09HA02 Технициум (99mTc) ексаметазим обележани клетки
V09HA03 Технициум (99mTc) антигранулоцитно антитело
V09HA04 Технициум (99mTc) сулесомаб

V09HB Соединенија на индиум (111In)[уреди | уреди извор]

V09HB01 Индиум (111In) оксинат обележани клетки
V09HB02 Индиум (111In) трополонат обележани клетки

V09HX Други дијагностички радиофармацевтици за детекција на инфламација и инфекција[уреди | уреди извор]

V09HX01 Галиум (67Ga) цитрат

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.