ATC код V01

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
V Разно
V01 Алергени
V03 Сите други терапевтски продукти
V04 Дијагностички агенси
V06 General nutrients
V07 All other non-therapeutic products
V08 Контрастни медиуми
V09 Дијагностички радиофармацевтици
V10 Терапевтски радиофармацевтици
V20 Хируршки преврски

ATC кодот V01 Алергени е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од алфанумерички кодови развиен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата V01 е дел од анатомската група V Разно.[1]

Кодовите за ветеринарна употреба (ATCvet кодови) можат да бидат создадени со ставање на буквата Q пред ATC кодот на повеќето човечки лекови.: QV01...[2]

На национално ниво, ATC класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема во оваа листа, која е според верзијата на СЗО.

V01A Алергени[уреди | уреди извор]

V01AA Екстракти од алергени[уреди | уреди извор]

V01AA01 Пердуви
V01AA02 Полен од трева
V01AA03 Куќни грињи
V01AA04 Мувла и квасци
V01AA05 Полен од дрва
V01AA07 Инсекти
V01AA08 Храна
V01AA09 Текстил
V01AA10 Цветови
V01AA11 Животни
V01AA20 Разни

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atc_ddd_index/. 
  2. „ATCvet Индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО. http://www.whocc.no/atcvet/atcvet_index/.