ATC код P01

Од Википедија — слободната енциклопедија
ATC кодови
P Антипаразитски производи, инсектициди и репеленти
Human only
P01 Антипротозоици
P02 Антелминтици
P03 Ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди, инсектициди и репеленти
ATCvet only
QP51 Antiprotozoals
QP52 Anthelmintics
QP53 Ectoparasiticides, including insecticides and repellents
QP54 Endectocides

ATC-кодот P01 — „Антипротозоици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата P01 е дел од анатомската група P Антипаразитски производи, инсектициди и репеленти.[1]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

P01A Агенси против амебијаза и други протозоични болести[уреди | уреди извор]

P01AA Хидроксихинолински деривати[уреди | уреди извор]

P01AA01 Броксихинолин
P01AA02 Клиохинол
P01AA04 Хлорхиналдол
P01AA05 Тилброхинол
P01AA52 Клиохинол, комбинации

P01AB Нитроимидазолни деривати[уреди | уреди извор]

P01AB01 Метронидазол
P01AB02 Тинидазол
P01AB03 Орнидазол
P01AB04 Азанидазол
P01AB05 Пропенидазол
P01AB06 Ниморазол
P01AB07 Секнидазол
P01AB51 Метронидазол, комбинации

P01AC Дихлороацетамидни деривати[уреди | уреди извор]

P01AC01 Дилоксанид
P01AC02 Клефамид
P01AC03 Етофамид
P01AC04 Теклозан

P01AR Соединенија на арсен[уреди | уреди извор]

P01AR01 Арстинол
P01AR02 Дифетарзон
P01AR03 Гликобиарзол
P01AR53 Гликобиарзол, комбинации

P01AX Други агенси против амебијаза и други протозоични болести[уреди | уреди извор]

P01AX01 Хиниофон
P01AX02 Еметин
P01AX04 Фанхинон
P01AX05 Мепакрин
P01AX06 Атоваквон
P01AX07 Триметрексат
P01AX08 Тенонитрозол
P01AX09 Дехидроеметин
P01AX10 Фумагилин
P01AX11 Нитазоксанид
P01AX52 Еметин, комбинации

P01B Антималарици[уреди | уреди извор]

P01BA Аминохинолини[уреди | уреди извор]

P01BA01 Хлорохин
P01BA02 Хидроксихлорохин
P01BA03 Примахин
P01BA06 Амодиахин
P01BA07 Тафенохин

P01BB Бигваниди[уреди | уреди извор]

P01BB01 Прогванил
P01BB02 Циклогванил ембонат
P01BB51 Прогванил, комбинации

P01BC Метанолхинолини[уреди | уреди извор]

P01BC01 Хинин
P01BC02 Мефлохин

P01BD Диаминопиримидини[уреди | уреди извор]

P01BD01 Пириметамин
P01BD51 Пириметамин, комбинации

P01BE Артемизинин и деривати, чисти[уреди | уреди извор]

P01BE01 Артемизинин
P01BE02 Артеметер
P01BE03 Артесунат
P01BE04 Артемотил
P01BE05 Артенимол

P01BF Артемизинин и деривати, комбинации[уреди | уреди извор]

P01BF01 Артеметер и лумефантрин
P01BF02 Артесунат и мефлохин
P01BF03 Артесунат и амодиахин
P01BF04 Артесунат, сулфаметопиразин и пириметамин
P01BF05 Артенимол и пиперахин
P01BF06 Артесунат и пиронаридин

P01BX Други антималарици[уреди | уреди извор]

P01BX01 Халофантрин
P01BX02 Артеролан и пиперахин

P01C Агенси против лајшманијаза и трипанозомијаза[уреди | уреди извор]

P01CA Нитроимидазолни деривати[уреди | уреди извор]

P01CA02 Бензнидазол

P01CB Соединенија на антимон[уреди | уреди извор]

P01CB01 Меглумин антимонат
P01CB02 Натриум стибоглуконат

P01CC Нитрофурански деривати[уреди | уреди извор]

P01CC01 Нифуртимокс
P01CC02 Нитрофурал

P01CD Соединенија на арсен[уреди | уреди извор]

P01CD01 Меларзопрол
P01CD02 Ацетарзол

P01CX Други агенси против лајшманијаза и трипанозомијаза[уреди | уреди извор]

P01CX01 Пентамидин изетионат
P01CX02 Сурамин натриум
P01CX03 Ефлорнитин
P01CX04 Милтефозин

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.