ATC код P02

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ATC кодови
P Антипаразитски продукти, инсектициди и репеленти
Human only
P01 Антипротозоици
P02 Антелминтици
P03 Ектопаразитициди, вклучувајќи скабициди, инсектициди и репеленти
ATCvet only
QP51 Antiprotozoals
QP52 Anthelmintics
QP53 Ectoparasiticides, including insecticides and repellents
QP54 Endectocides

ATC-кодот P02 — „Антелминтици“ е терапевтска подгрупа од Анатомско-терапевтско-хемиска класификација, систем од азбучнобројчени кодови разработен од СЗО за класификација на лековите и други медицински производи. Подгрупата P02 е дел од анатомската група P Антипаразитски продукти, инсектициди и репеленти.[1]

На национално ниво, ATC-класификацијата може да вклучува и дополнителни кодови кои ги нема на овој список, која е според верзијата на СЗО.

P02B Антитрематодици[уреди | уреди извор]

P02BA Хинолински деривати и сродни супстанци[уреди | уреди извор]

P02BA01 Празиквантел
P02BA02 Оксамнихин

P02BB Органофосфорни соединенија[уреди | уреди извор]

P02BB01 Метрифонат

P02BX Други антитрематодни агенси[уреди | уреди извор]

P02BX01 Битионол
P02BX02 Ниридазол
P02BX03 Стибофен
P02BX04 Триклабендазол

P02C Антинематодни агенси[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „ATC-индекс“. Колаборативен Центар за Методологија на Статистиката на Лекови при СЗО.