Прејди на содржината

9 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
68  Римскиот цар Нерон извршил самоубиство за да ја избегне смртната казна со која му била изречена од Римскиот сенат.
1534  Жак Картие станал првиот европеец кој пловел по реката Сент Лоренс.
1815  Завршил Виенскиот конгрес на кој е прекроена картата на Европа по поразот на Наполеон.
1967  На петтиот ден од Шестдневната војна Израел ја окупирал Голанската Висорамнина во Сирија и стигнал до Суецкиот Канал на територијата на Египет.
1999  По 78-дневно бомбардирање, СР Југославија потпишалa мировна спогодба со НАТО.