9 октомври (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1047  Климент IIримски папа.
1569  Владимир Андреевичруски кнез
1841  Карл Фридрих Шинкел — германски архитект, урбанист и сликар.
1924  Валериј Брјусов — руски писател.
1934  Александар IКрал на Југославија (убиен).
1956  Мари Доро — американска глумица.
1999  Милт Џексон — американски џез-музичар.
2010  Морис Але — француски економист, добитник на Нобеловата награда.
2014  Борис Бузанчиќ — хрватски и југословенски глумец.
2016  Анджеј Вајда — полски режисер.