30 март (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1867  Потпишан е Договор меѓу САД и царска Русија со кој САД ја откупиле Алјаска за 7,2 милиони долари.
1940  Јапонија воспостави маронетска влада во окупираната Кина.
1960  Од вселенската база Кејп Кенеди е лансиран првиот метеоролошки сателитТајрос - 1“.
1967  НАТО официјално го напушти своето седиште во Париз.
1973  Последниот контигент американски војници го напушти јужниот дел на Виетнам.
1979  Кинескиот премиер и реформатор Денг Сјаопинг ги прогласува неговите „Четири основни начела“ за социо-политичката иднина на НР Кина.
1992  Република Македонија и Република Хрватска со размена на ноти склучија спогодба за воспоставување дипломатски односи меѓу двете држави на ниво на амбасади.
1994  Во Стразбур, Република Македонија пристапи на 15 конвенции на Советот на Европа.
2022  Откриена WHL0137-LS (Ереандел) — најоддалечената ѕвезда од Земјата (12,9 милијарди светлосни години).