Прејди на содржината

13 јуни (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
313  Римските совладетели Константин I и Лициниј го издаваат Миланскиот едикт со кој гарантираат верска толеранција. Со тоа запираат вековните прогони на христијаните.
1894  Пуштена е во сообраќај железничката линија Битола - Солун.
1944  Втора светска војна: Германија започна да го бомбардира Лондон со ракети „Фау-1“ (V-1).
1956  Последните британски трупи ги напуштија базите кај Суецкиот Канал, препуштајќи му го, по 74 години, овој воден пат на Египет.
1973  Во Париз, САД, Северен Виетнам, Јужен Виетнам и ослободителното движење Виетконг потпишаа Договор за прекин на огнот.
1983  Американското вселенско летало Пионир 10 ја помина орбитата на Нептун. Тој претставува првото вселенско летало од Земјата кое го напуштило Сончевиот Систем.
1993  Ким Кемпбел стана прва жена премиер во историјата на Канада.
2017  Излегол последниот број на дневниот весник „Дневник“.