Чума (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црната Чума во окови на фреска во црквата „Св. Петар и Павле“ во с. Тресонче, Западна Македонија.

Чума може да се однесува на:

Во медицината:

Во историјата:

 • Црната смрт, позната и како Црната чума: евроазиска пандемија која била предизвикана од бубонична чума, започнувајќи во четиринаесеттиот век со повторни избивања сè до осумнаесеттиот век.
 • Јустинијанската чума, пандемија од 541-542 г. н.е. во Византиското царство.
 • Антонината чума, античка пандемија од 165 до 189 н.е. донесена во Римското Царство од војниците кои се враќале од кампањата на Блискиот Исток.
 • Третата пандемија, голема пандемија која започнала во Кина во 1855 и се проширила преку патиштата низ целиот свет. Оваа епизода се сметаше за активна сè до 1959 година, кога смртните случаи на светско ниво паднаа под 200 на година.

Во уметноста и литературата:

 • Чумите на Египет, 10 чуми со кои Бог го заразува Египет во Стариот завет
 • Чумата, роман на Албер Ками
 • Чумата, списание на Њујоршкиот универзитет
 • Дневник на годината во Чума, роман на Даниел Дефо
 • Чума, роман на Малколм Роуз од 2000 година
 • Чума 99, роман на Жан Уре од 1989 година
 • Црвената Чума, роман на Џек Лондон од 1912 година

Во поп културата:

 • Чума (филм), хорор-филм од 2006
 • Чума, новозеландска група
 • Чума, англиска панк-рок група

Останато:

 • Кондензаторска чума, состојба во која откажуваат голем број од кондезаторите на матичните плочи
 • Загадена крв, виртуелна чума која се појавува во видеоиграта World of Warcraft