Чума (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Чума)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Црната Чума во окови на фреска во црквата „Св. Петар и Павле“ во с. Тресонче, Западна Македонија.

Чума може да се однесува на:

Во медицината:

Во историјата:

 • Црната смрт, позната и како Црната чума: евроазиска пандемија која била предизвикана од бубонична чума, започнувајќи во четиринаесетиот век со повторни избивања се до осумнаесетиот век.
 • Јустинијанската чума, пандемија од 541-542 год. н.е. во Византиското царство.
 • Антонината чума, античка пандемија од 165 до 189 н.е. донесена во Римската империја од војниците кои се враќале од кампањата на Блискиот исток.
 • Третата пандемија, голема пандемија која започнала во Кина во 1855 и се проширила преку патиштата низ целиот свет. Оваа епизода се сметаше за активна се до 1959 година, кога смртните случаи на светско ниво паднаа под 200 на година.

Во уметноста и литературата:

 • Чумите на Египет, 10 чуми со кои Бог го заразува Египет во Стариот завет.
 • Чумата, роман од Албер Ками
 • Чумата, списание на Њу Јоршкиот универзитет
 • Дневник на годината во Чума, роман од Даниел Дефо
 • Чума, роман од 2000 година од Малколм Роуз
 • Чума 99, роман од 1989 година од Жан Уре
 • Црвената Чума, роман од 1912 од Џек Лондон

Во поп културата:

 • Чума (филм), хорор филм од 2006
 • Чума, Новозеландски бенд
 • Чума, Англиски панк=рок бенд

Останати:

 • Кондензаторска чума, состојба во која откажуваат голем број од кондезаторите на матичните плочи
 • Загадена крв, виртуелна чума која се појавува во видеоиграта World of Warcraft