Чарлс Волкот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Чарлс Волкот
Charles D. Walcott
Роден(а)31 март 1850
Њујорк Милс, Њујорк, САД
Починал(а)9 февруари 1927 (76 години)
Вашингтон, САД
НационалностАмериканец
ПолињаПалеонтологија
УстановиСмитсонијан Институт

Чарлс Дулитл Волкот (1850 - 1927) — американски палентолог.

Волкот ископал приближно 70,000 фосили од средниот камбриум во Барџес Шејл на канадските Карпести Планини. Тоа место денес со закон е заштитено светско културно наследство. Зачуваниот мек дел од тие фосили ни дава можност да го претставиме живиот свет во морето во тоа време. Волкот станал директор на Геолошкиот преглед на САД, а потоа и секретар на Институтот Смитсонијан во Вашингтон, главниот град на САД.