Црна боја

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Црна)
Црна
За координативе     Бојни координати
Хекс. тројка#000000
sRGB1    (r, g, b)(0, 0, 0)
CMYK2   (c, m, y, k)(0, 0, 0, 100)
HSV       (h, s, v)(0°, 0%, 0
Philip the good.jpgGisele Bündchen at the Fashion Rio Inverno 2006.jpg01 Schwarzbär.jpg
Queen Victoria after Heinrich von Angeli.jpgNGC 406 Hubble WikiSky.jpgPercy Bysshe Shelley by Alfred Clint.jpg
Supreme Court US 2009.jpg
%)
Извор[се бара извор]
1: Нормализирано на [0–255]
2: Нормализирано на [0–100]

Црна боја е боја на објектите кои не емитираат ниту отсјај ниту каква било видливост на делот од спектарот. Таквите објекти ја апсорбираат целата видлива светлина. Понекогаш таквите објекти се нарекуваат ахроматски, но сепак црната се третира како боја.