Прејди на содржината

Хромозом 4 (човек)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Генски локуси на 4 човечки хромозом.
Генски локуси на 4 човечки хромозом.

Четвртиот човечки хромозом или хромозомот 4 е еден од 23 пара на хромозоми кај луѓето. Луѓето обично имаат по две копии од овој хромозом. Хромозомот 4 опфаќа повеќе од 186 милиони базни парови (градбените единки на ДНК) и претставува околу 6-6,5% од вкупната ДНК во клетката.

Поради различните пристапи во истражувањето на бројот на гени кај секој хромозом, и тука тој варира. Најверојатно хромозомот 4 содржи помеѓу 700 и 1100 гени.

Аберации на хромозомот 4[уреди | уреди извор]

Картирани гени и болести[уреди | уреди извор]

На овој хромозом се картирани гени за следните болести: