Прејди на содржината

Хромозом 3 (човек)

Од Википедија — слободната енциклопедија

125px|right|Генски локуси на 3 човечки хромозом. Третиот човечки хромозом или хромозомот 3 е еден од 23 пара на хромозоми кај луѓето. Луѓето обично имаат по две копии од овој хромозом. Хромозомот 3 опфаќа речиси 200 милиони базни парови (градбените единки на ДНК) и претставува околу 6,5% од вкупната ДНК во клетката.

Поради различните пристапи во истражувањето на бројот на гени кај секој хромозом, и тука тој варира. Најверојатно хромозомот 3 содржи помеѓу 11000 и 1500 гени.

Мутирани (рецесивни) гени и болести[уреди | уреди извор]

На третиот човечки хромозом се картирани гени кои ги предизвикуваат следните генески болести: