Прејди на содржината

Мукополисахаридоза

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мукополисахаридози (МПС) се група на метаболички нарушувања предизвикани од отсуство или неправилно функционирање на лизозомски ензими потребни за разградување на молекули наречени гликозаминогликани (ГАГ). Овие долги ланци на шеќер јаглехидрати се случуваат во клетките кои помагаат во градењето на коските, 'рскавицата, тетивите, рожницата, кожата и сврзното ткиво. GAGs (порано наречени мукополисахариди), исто така, се наоѓаат во течностите што ги подмачкуваат зглобовите .

Препознавање на мукополисахаридоза[уреди | уреди извор]

Поединци со мукополисахаридоза или не произведуваат доволно од еден од единаесетте ензими потребни за распаѓање на овие ланци на шеќер во поедноставни молекули, или произведуваат ензими кои не функционираат правилно. Со текот на времето, овие GAG-ови ги собираат во клетките, крвта и сврзните ткива. Трајно, прогресивно оштетување на клеточноста што влијае на изгледот, физичките способности, функционирањето на органите и системот и во повеќето случаи менталниот развој се јавува како резултат.

Мукополисахаридозите се дел од семејството на лизозомско складирање, група од повеќе од 40 генетски нарушувања кои резултираат кога лизозом органел кај дефекти на животински клетки. За лизозомот може да се смета како центар за рециклирање на ќелијата, бидејќи тој обработува несакан материјал во други супстанции што клетката може да ги користи. Лизозомите ја разложуваат оваа несакана материја преку ензими, високо специјализирани белковини неопходни за опстанок. Лизозомските нарушувања како мукополисахаридоза се активираат кога одреден ензим постои во премногу мала количина или недостасува заедно. Поставувањето на дијагноза знае да биде вистински дијагностички предизвик поради големата различност на клиничката слика кај мукополисахаридозата. Иако симптомите на МПС се појавуваат уште во детството, често се припишуваат на други болести. Затоа дијагнозата најчесто доцни, некогаш и со години. Поради подоцнежна дијагноза се случуваат сериозни последици – доцни почетокот на лекувањето и со тоа се намалува квалитетот на живот и должината на животот на пациентот. За рана дијагноза на МПС, која е темел на добар третман и грижа, клучно е брзо препознавање и правилно толкување на знаците и симптомите. Сите мукополисахаридози се хронични, прогресивни во тек и мултисистемски го зафаќаат телото, а се карактеристични по фенотипот.

Знаци и симптоми[уреди | уреди извор]

Дете со неспецифицирано MPS нарушување, покажува одлики на лицето
Намалување на рожницата кај 30-годишем маж со MPS-VI. Неколку други нарушувања на МПС може да се појават и со обложување на рожницата

Мукополисахаридозите споделуваат многу клинички одлики, но имаат различен степен на сериозност. Овие одлики не можат да бидат очигледни при раѓање, но напредокот бидејќи складирањето на ГАГ-и влијае на коските, скелетната структура, сврзните ткива и органите. Невролошки компликации може да вклучуваат оштетување на невроните (кои испраќаат и примаат сигнали низ целото тело), како и болка и нарушена моторна функција. Ова било резултат на компресија на нерви или нервни корени во ’рбетниот мозок или во периферниот нервен систем, делот на нервниот систем што ги поврзуваа мозокот и ' рбетниот мозок со сетилните органи како што се очите и другите органи, мускули и ткива низ телото.

Во зависност од поттипот на мукополисахаридоза, засегнатите лица може да имаат нормален интелект или да имаат когнитивни нарушувања, може да доживеат застој во развојот или можеле да имаат сериозни проблеми во однесувањето. Многу поединци имаат губење на слухот, или спроводливо (во кое притисокот зад тапанчето предизвикува течност од обвивката на средното уво да се изгради и на крајот конгеална), невросензорна (во која се оштетени ситни клетки на косата во внатрешното уво), или и двете. Комуникацијата на хидроцефалус - во која е блокирана нормалната реапсорпција на ’рбетномозочната течност и предизвикува зголемен притисок во главата - е честа појава кај некои од мукополисахаридозите. Хируршки вметнување шант во мозокот може да одстрани течност. Рожницата на окото често станува облачно од внатреклеточно складирање, а глаукомот и дегенерацијата на мрежницата исто така може да влијаат на видот на пациентот.

Физички симптоми обично вклучуваат груби или груби одлики на лицето (вклучувајќи рамен назален мост, дебели усни и зголемена уста и јазик), краток раст со несразмерно кратко стебло ( џуџе ), дисплазија (абнормална големина на коските и / или форма) и други неправилности на скелетот, задебелена кожа, зголемени органи како што се црниот дроб ( хепатомегалија ) или слезината ( спленомегалија ), хернија и прекумерен раст на косата на телото. Кратки и честопати нокти на рацете, прогресивна вкочанетост на зглобовите и синдром на карпален тунел можат да ја ограничат подвижноста и функцијата на рацете. Повторните респираторни инфекции се вообичаени, како и опструктивната болест на дишните патиштата и опструктивната апнеја на спиење . Многу погодени лица имаат и срцеви заболувања, честопати вклучени зголемени или заболени срцеви залистоци.

Друга лизозомска складишна болест која честопати се меша со мукополисахаридозите е муколипидоза . Во ова нарушување, покрај шеќерите, се чуваат прекумерни количини масни материјали познати како липиди (друга главна компонента на живите клетки). Лицата со муколипидоза можат да споделат некои клинички одлики поврзани со мукополисахаридозите (одредени одлики на лицето, абнормалности на коскената структура и оштетување на мозокот), а зголемените количини на ензими потребни за разградување на липидите се наоѓаат во дел од крвта.

Генетика[уреди | уреди извор]

Мукополисахаридозата има автосомно рецесивно образец на наследство.

Се проценува дека 1 на 25.000 бебиња родени во САД ќе имаат некаква форма на мукополисахаридози.[1] Повеќето мукополисахаридози се автозомни рецесивни нарушувања, што значи дека се засегнати само поединци кои го наследуваат неисправниот ген од двајцата родители. (Исклучок е MPS II, или синдром Хантер, во кој мајката сама по себе минува по дефектниот ген на син). ) Кога и двете лица во двојка имаат неисправен ген, секоја бременост носи со себе една од четири шанси дека детето ќе биде засегнато. Родителите и сестрите на заболеното дете може да немаат знаци на нарушување. Незасегнати браќа и сестри и изберете роднини на дете со една од мукополисахаридозата може да го носат рецесивниот ген и може да го пренесат на своите децата.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Дијагнозата може да се направи преку клинички преглед и тестови на урина. Ензимски анализи (тестирање на различни клетки или телесни течности во култура за дефицит на ензими) исто така се користат за да се обезбеди дефинитивна дијагноза на една од мукополисахаридозите. Пренатална дијагноза со примена на амниоцентеза и хорионско земање на примероци од вирус може да потврди дали фетусот или носи копија на неисправниот ген или е засегнат со нарушување. Генетското советување може да им помогне на родителите кои имаат семејна историја на мукополисахаридозите да утврдат дали го носат мутираниот ген што ги предизвикува нарушувањата.

Видови[уреди | уреди извор]

Идентификувани се седум различни клинички типови и бројни поттипови на мукополисахаридози. Иако секоја мукополисахаридоза (МПС) се разликува клинички, повеќето пациенти обично доживуваат период на нормален развој проследен со пад на физичката и / или менталната функција. (Забелешка: MPS-V и MPS-VIII веќе не се користат како ознаки за било која болест. )

МПС I[уреди | уреди извор]

MPS I е поделен на три поттипови врз основа на сериозноста на симптомите. Сите три вида се резултат на отсуство или недоволно ниво на ензим алфа-Л-идуронидаза . Децата родени од MPS I го носат неиспавниот ген од родителот.

 • MPS IH (исто така наречен Hurler синдром или α-L-игуронидаза дефицит), е најтежок од поттипите на MPS I. Одложување на развојот е евидентно до крајот на првата година, а пациентите обично престануваат да се развиваат на возраст меѓу 2 и 4 години. Ова е проследено со прогресивно губење на физички вештини и ментално опаѓање. Со текот на времето, јасните слоеви на рожницата стануваат заматени и мрежницата може да почне да се дегенерира. Вообичаени се синдром на карпален тунел (или слична компресија на нервите на друго место во телото) и ограничено движење на зглобовите.
Заболените деца можат да бидат прилично големи при раѓање и да се појават нормални, но може да имаат ингвинална (во препоните) или папочна (каде папочната врвца поминува низ абдоменот) хернија. Растот во висина може да биде побрз од нормалниот, но почнува да забавува пред крајот на првата година и често завршува на возраст од 3 години. Различните одлики на лицето (вклучително рамно лице, депресивен назален мост и испакнато чело) стануваат се поочигледни во втората година. На 2-годишна возраст, ребрата се прошириле и се во форма на даб. Црниот дроб, слезината и срцето честопати се зголемуваат. Децата може да доживеат бучно дишење и да се повторуваат инфекции на горниот респираторен тракт и ушите. Хранењето може да биде тешко за некои деца, а многумина доживуваат периодични проблеми со цревата. Децата со Хурлер синдром често умираат пред 10-годишна возраст од опструктивно заболување на дишните патишта, респираторни инфекции и срцеви компликации.
 • MPS IS, Scheie синдром, е најблагата форма на MPS I. Симптомите обично започнуваат да се појавуваат по 5-годишна возраст, при што дијагнозата најчесто се прави по 10 година. Децата со синдром Scheie имаат нормална интелигенција или може да имаат благи пречки во учењето; некои може да имаат психијатриски проблеми. Глаукомот, дегенерацијата на ретината и облачните рожницата може значително да го нарушат видот. Други проблеми вклучуваат синдром на карпален тунел или друга компресија на нервите, вкочанети зглобови, нокти на рацете и деформирани стапала, краток врат и болест на аортна валвула. Некои засегнати лица исто така имаат опструктивна болест на дишните патишта и апнеја на спиење. Лицата со синдром Шеи можат да живеат во зрелоста.
 • MPS I HS, синдром Hurler-Scie, е помалку тешка отколку само синдромот Хурлер. Симптомите обично започнуваат на возраст меѓу 3 и 8 години. Скелетни и системски неправилности вклучуваат краток раст, изразена малост во вилиците, прогресивна вкочанетост на зглобовите, компресирана ’рбетниот мозок, замаглени рожницата, губење на слухот, срцеви заболувања, груби црти на лицето и папочна хернија. Респираторни проблеми, апнеја во спиењето и срцеви заболувања може да се појават во адолесценцијата. Некои лица со MPS I HS имаат потреба од постојан позитивен притисок на дишните патишта за време на спиењето за да го олеснат дишењето.

Иако не се направени студии за да се утврди честотата на MPS I во САД, студиите во Британска Колумбија проценуваат дека 1 од 100,000 родени бебиња има Хурлер синдром. Проценката за синдромот Шеј е една од 500.000 раѓања и за синдромот Хурлер-Шеј е една од 115.000 раѓања.

МПС II[уреди | уреди извор]

MPS II, синдром на Хантер или недостаток на идуронат сулфатаза, е предизвикан од недостаток на ензим идуронат сулфатаза . Синдром на Хантер има два клинички поттипови и (со оглед на тоа што покажува Х-поврзано рецесивно наследство) е единствената мукополисахаридоза во која само мајката може да му го пренесе неисправниот ген на син. Инциденцата на Хантер синдром се проценува на 1 на 100,000 до 150.000 машки раѓања.

МПС III[уреди | уреди извор]

MPS III, синдромот Санфилипо, е обележан со сериозни невролошки симптоми. Овие вклучуваат прогресивна деменција, агресивно однесување, хиперактивност, напади, глувост и губење на видот и неможност за спиење повеќе од неколку часа во исто време. Ова нарушување има тенденција да има три главни фази. Во текот на првата фаза, раниот развој на ментална и моторна вештина може да биде одложен. Погодените деца покажуваат изразен пад на учењето на возраст меѓу 2 и 6 години, проследено со евентуално губење на јазични вештини и губење на некој или на целиот слух. Некои деца можеби никогаш не научиле да зборуваат. Во втората фаза на синдромот, агресивното однесување, хиперактивност, длабока деменција и нередовно спиење може да ги отежнат децата со управувањето, особено на оние кои ја задржуваат нормалната физичка сила. Во последната фаза на синдромот, децата стануваат сè понестабилни на нозе и повеќето не се во можност да одат по 10-годишна возраст.

Задебелената кожа и благите промени во одликите на лицето, коските и скелетните структури стануваат забележителни со возраста. Растот во висина обично застанува на 10-годишна возраст. Други проблеми може да вклучуваат стеснување на преминот на дишните патишта во грлото и зголемување на крајниците и аденоидите, што го отежнува јадењето или голтањето. Повторните респираторни инфекции се чести.

Постојат четири различни типа на синдром Sanfilippo, секој предизвикан од промена на различен ензим потребен за целосно разложување на ланецот на шеќер сулфат сулфат на шеќер. Мала клиничка разлика постои помеѓу овие четири типа, но симптомите се појавуваат најтешки и се чини дека побрзо напредуваат кај деца со тип А. Просечното времетраење на синдромот Санфилипо е од 8 до 10 години по почетокот на симптомите. Повеќето лица со МПС III живеат во своите тинејџерски години, а некои живеат подолго.

 • Sanfilippo A е најтежок заболувања на MPS III и е предизвикан од исчезнатиот или изменетиот ензим хепаран Н-сулфатаза. Децата со Sanfilippo A имаат најмала стапка на преживување кај оние со нарушувања MPS III.
 • Санфилипо Б е предизвикано од исчезнати или дефицитарни ензими алфа-Н-ацетилгликозамимидаза.
 • Sanfilippo C е резултат на исчезнатиот или изменетиот ензим ацетил-CoAlpha-гликозаминид ацетилтрансфераза.
 • Sanfilippo D е предизвикан од недостасува или недостаток ензим Н-ацетилгликозамин 6-сулфатаза.

Инциденцата на синдром Санфилипо (за сите четири типа комбинирани) е околу една од 70.000 раѓања.

МПС IV[уреди | уреди извор]

МПС IV, синдром Моркио, се проценува дека се јавува кај 1 на 700.000 раѓања. Нејзините два поттипа се резултат на исчезнатите или дефицитарните ензими Н-ацетилгалатосамин-6-сулфатаза (ГАЛНС) (Тип А) или бета-галактозидаза (Тип Б) потребни за распаѓање на ланецот на шеќер на шеќер на кератан сулфат. Клиничките одлики се слични и кај двата типа, но се појавуваат поблаги кај Morquio Type B. Почетокот е на возраст меѓу 1 и 3 години. Невролошки компликации вклучуваат компресија на ’рбетниот нерв и нервните корени како резултат на екстремни, прогресивни скелетни промени, особено во ребрата и градите; спроводливо и / или невросензитивно губење на слухот и облачно рожницата. Интелигенцијата е нормална, освен ако не се развие хидроцефалус и не се лекува.

Физичкиот раст се забавува генерално на возраст од 18 месеци и застанува целосно на возраст од 8 години. Скелетни абнормалности вклучуваат авонче во форма на градите, израмнување или искривување на ’рбетот, скратени долги коски и дисплазија на колковите, колената, глуждовите и зглобовите. Коските кои ја стабилизираат врската помеѓу главата и вратот, можат да бидат погрешни ( одонтоидна хипоплазија ); во овие случаи, хируршка процедура наречена спојување на ’рбетниот цервикален коскена коска може да биде спасување. Ограниченото дишење, вкочанетоста на зглобовите и срцевите заболувања се исто така чести. Децата со повеќе, тешка форма на синдром Моркио може да не живеат над нивните дваесетти или триесетти години.

МПС VI[уреди | уреди извор]

Децата со MPS VI, Maroteaux-Lamy синдром, обично имаат нормален интелектуален развој, но споделуваат многу физички симптоми што се наоѓаат во синдромот Хурлер . Предизвикан од недостаток на ензим Н-ацетилгалатозамин 4-сулфатаза, синдромот Maroteaux-Lamy има променлив спектар на сериозни симптоми. Невролошки компликации вклучуваат облачно рожниште, глувост, задебелување на дурата (мембрана што го опкружува и штити мозокот и ’рбетниот мозок) и болка предизвикана од компресирани или трауматизирани нерви и нервни корени.

Растењето на почетокот е нормално, но ненадејно застанува околу 8-годишна возраст. На 10-годишна возраст, децата имаат развиено скратено стебло, затворен став и ограничено движење на зглобовите. Во потешки случаи, децата исто така развиваат испакнати стомачни и искривувачки рбет. Промените во скелетот (особено во карличниот регион) се прогресивно и ограничено движење. Многу деца имаат и папочна или ингвинална хернија. Скоро сите деца имаат некаква форма на срцеви заболувања,

Терапијата за замена на ензимите беше тестирана на пациенти со MPS VI и била успешна во тоа што го подобри растот и движењето на зглобовите. Потоа беше спроведен експеримент за да се види дали инјекцијата на испуштениот ензим во колковите може да помогне во опсегот на движење и болка.

МПС VII[уреди | уреди извор]

MPS VII, Sly синдром, една од најчестите форми на мукополисахаридози, се проценува дека се јавува кај помалку од една од 250.000 раѓања. Нарушувањето било предизвикано од недостаток на ензимот бета-гликуронидаза. Во својата најретка форма, синдромот Сли предизвикува децата да се раѓаат со хидропс феталис, во кои се задржуваат екстремни количини на течност во организмот. Опстанокот е обично неколку месеци или помалку..Невролошки симптоми може да вклучуваат блага до умерена интелектуална попреченост на возраст од 3 години, комуницирање на хидроцефалус, нервно зафаќање, замаглување на рожницата и извесно губење на периферно и ноќно гледање. Другите симптоми вклучуваат краток раст, некои скелетни неправилности, вкочанетост на зглобовите и ограничено движење и папочна и / или ингвинална хернија. Некои пациенти може да имаат повторени периоди на пневмонија во текот на првите години од својот животот. Повеќето деца со синдром на Сли живеат во тинејџерска или млада возрасна година.

MPS IX[уреди | уреди извор]

Од 2001 година,бил пријавен е само еден случај на MPS IX ( Online Mendelian Inheritance in Man ). Нарушувањето е резултат на недостаток на хијалуронидаза . Симптомите вклучуваат нодуларни маси на меко ткиво сместени околу зглобовите, со епизоди на болно отекување на масите и болка што завршија спонтано во рок од 3 дена. Други одлики вклучуваат благи промени во лицето, стекнат краток раст, како што се гледа во други нарушувања на МПС, и нормално движење на зглобовите и интелигенција.

Третман[уреди | уреди извор]

Во моментов нема лек за овие нарушувања. Медицинската нега е насочена кон лекување на системски состојби и подобрување на квалитетот на животот на лицето. Физикална терапија и дневно вежбање може да ги одложат проблемите со зглобовите и да ја подобрат можноста за движење.

Промените во исхраната нема да спречат прогресија на болеста, но ограничувањето на млекото, шеќерот и млечните производи им помогна на некои лица да искусат прекумерна слуз .

Операцијата за отстранување на крајниците и аденоидите може да го подобри дишењето кај заболените лица со опструктивни нарушувања на дишните патишта и апнеја на спиење . Студиите за спиење можат да го проценат статусот на дишните патишта и можната потреба од ноќен кислород. Некои пациенти може да бараат хируршко вметнување на ендотрахијална цевка за да помогнат во дишењето. Операцијата исто така може да ги исправи хернија, да помогне да се исцеди прекумерната ’рбетномозочна течност од мозокот и слободни нерви и нервни корени компресирани од скелетни и други абнормалности. Пресадувањата на рожницата можат да го подобрат видот кај пациенти со значително припивање на рожницата.

Терапијата за замена на ензимите (ERT) во моментов се користи или се тестира. Терапијата за замена на ензимите се покажа како корисна во намалувањето на невролошките симптоми и болката. Тековно, Биомарин Фармацевтски произведува терапии за замена на ензими за МПС тип I и VI. Aldurazyme е ензимска терапија за замена за алфа-L-идуронидаза произведена од BioMarin за употреба во MPS од тип I.[2] Во мај 2005 г., galsulfase [Naglazyme®], рекомбинантна терапија за замена на ензимите, исто така, произведена од Biomarin беше одобрена за MPS VI (синдром Marateaux-Lamy).[3] Во јули 2006 година, Администрацијата за храна и лекови на Соединетите држави ја одобри синтетичката верзија на I2S произведена од групата Фармацевтски производи на Шире, наречена Елапраза, како третман за MPS тип II ( синдром на Хантер ). Vestronidase alfa [MEPSEVII®] е рекомбинантен човечки лизозомски бета гликуронидаза за MPS VII (синдром SLY) одобрен во ноември 2017 година (Ultragenyx).[4] Пресадувањето на коскена срж (BMT) и пресадувањето на крв од папочна врвца (UCBT) имаа ограничен успех во лекувањето на мукополисахаридозите. Ненормални физички одлики, освен оние кои влијаат на скелетот и очите, може да се подобрат, но невролошките исходи се разликуваат. BMT и UCBT се процедури со висок ризик и обично се изведуваат само откако членовите на семејството добиваат обемна проценка и советување.

Дополнителни поврзници[уреди | уреди извор]

 • Заболување од лизозомско складирање

[5] [6] [7]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Mucopolysaccharidoses Face Sheet“. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. 15 Nov 2017. Архивирано од изворникот на 2016-08-18. Посетено на 11 May 2018.
 2. Aldurazyme® (laronidase) for MPS I and approved in April 2003. BioMarin website. Accessed 12/6/2015. <http://www.biomarin.com/products/aldurazyme/>
 3. https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/daf/index.cfm?event=overview.process&ApplNo=125117
 4. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2017/761047s000lbl.pdf
 5. „Orphanet“. Архивирано од изворникот на 2024-02-24. Посетено на 2019-12-15.
 6. Руководство по синдрому Хантера (МПС II)
 7. Inside look at Mucopolysaccharidosis Type I (MPS I)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П