Химна на Гвинеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Liberté
макед. Слобода

Национална химна на  Гвинеја
ТекстНепознат
МузикаФодеба Кеита
Усвоена1958
Звучен извадок
Инструментална изведба

Liberté“ (македонски превод: Слобода) е државна химна на Гвинеја од независноста во 1958 година. Таа била аранжирана од Фодеиба Кеита а мелодијата е заснована на ритамот на песната „Alfa yaya“. Авторот на текстот е непознат.

Текст[уреди | уреди извор]

Liberté
Текст на Француски јазик Превод на Македонски јазик
Peuple d'Afrique,
Le Passé historique !
Que chante l'hymne de la Guinée fière et jeune
Illustre épopée de nos frères
Morts au champ d'honneur en libérant l'Afrique !
Le peuple de Guinée prêchant l'unité
Appelle l'Afrique.
Liberté! C'est la voix d'un peuple
Qui appelle tous ses frères à se retrouver.
Liberté! C'est la voix d'un peuple
Qui appelle tous ses frères de la grande Afrique.
Bâtissons l'unité africaine dans l'indépendance retrouvée.
Народи на Африка
Историско минато!
Пеејте ја химната на Гвинеја горди и млади
Славен еп на нашите браќа
Кои загинаа на чесното поле ослободувајќи ја Африка!
Нароот на Гвинеја, проповедувајќи Единство,
Повикува во Африка.
Слобода! Гласот на народот
Кој ги повикува сите нејзини браќа да се вратат.
Слобода! Гласот на народот
Кој ги повикува сите нејзини браќа од Африка.
Да изградиме Африканско единство во новостекнатата независност!

Надворешни врски[уреди | уреди извор]