Химна на Есватини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati
макед. Господе Боже наш, благослови ја Свазија

Национална химна на  Есватини
ТекстФањана Симелане
МузикаДавид Рикрофт
Усвоена1968 г.

"Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati" (македонски превод: Господе Боже наш, благослови ја Свазија) — државна химна на Есватини. Таа е комбинација од свазиските и западните стилови на музика, и била усвоена по независноста во 1968 година.[1] Автор на текстот е Фањана Симелане, а композитор на музиката е Давид Рикфорт.

Текст[уреди | уреди извор]

Оригинал на Свати јазик Македонски превод

Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati;
Siyatibonga tonkhe tinhlanhla;
Sibonga iNgwenyama yetfu.
Live netintsaba nemifula.
Busisa tiphatsimandla takaNgwane;
Nguwe wedvwa Somandla wetfu;
Sinike kuhlakanipha lokungenabucili
Simise usicinise, Simakadze.
Господе Боже наш, донесувач на благослов на народот на Есватини;
Тебе ти се заблагодаруваме за нашата благосостојба;
Нудиме благодарност на нашиот крал и го славиме
И нашата прекрасна земја, нејзините брда и реки.
Благослови ги сите владетели на нашата земја;
Само твој е Господ наш;
Те молиме да ни подариш мудрост без измами и зло.
Воспостави не и зајакни не, Господе Вечни.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Swaziland“. nationalanthems.info. Посетено на 2009-10-04.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]