Преродба (химна)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Преродба

национална химна на Централноафриканска Република Централноафриканска Република
ТекстБартелеми Боганда
МузикаХерберт Пепер
Усвоена1960

Преродба (англиски: La Renaissance) — државна химна на Централноафриканската Република. Химната била усвоена во 1960 година, веднаш по независноста на државата[1]. Текстот на химната бил напишан од страна на Бартелеми Боганда, тогашен премиер на државата. Музиката била напишана од страна на Херберт Пепер, кој е и автор на химната на Сенегал. Текстот на химната е на француски јазик, но има верзија и на сангоски јазик.

Француски и македонски јазик[уреди | уреди извор]

Ô Centrafrique, ô berceau des Bantous!
Reprends ton droit au respect, à la vie!
Longtemps soumis, longtemps brimé par tous,
Mais de ce jour brisant la tyrannie.
Dans le travail, l'ordre et la dignité,
Tu reconquiers ton droit, ton unité,
Et pour franchir cette étape nouvelle,
De nos ancêtres la voix nous appelle.

Ох! Централна Африко, лулко на Банту![2]
Преземи ги повторно твоите права да го почитуваш животот!
Долго време потчинета, долго време потсмевана од сите,
Но, од денес, ја прекинуваме тиранијата.
Преку работа, ред и гордост
Ги освојуваш твоите права, твоето единство,
И да преземеш нов чекор
гласор на нашите предци нè повикува.

Хор:
Au travail dans l'ordre et la dignité,
Dans le respect du droit dans l'unité,
Brisant la misère et la tyrannie,
Brandissant l'étendard de la Patrie.

Хор:
Да се работи! Во ред и гордност,
со почита за правата и единството,
Со прекинување на сиромаштијата и тиранијата,
Држејќи го високо знамето на Татковината.

Сангоски јазик[уреди | уреди извор]

Bêafrîka, mbeso tî âBantu
Kîri mo gbû gîgî tî mo-mvenî
Mo bâa pâsi na gbe tî âzo kûê
Me fadësô, mo ke na kürü gô

Mo sö benda, mo bûngbi kûê ôko
Na kusâra ngâ na nëngö-terê
Tî tö ndâ tî finî dutï tî ë sô
E mä gbegô tî_âkötarä tî ë

Хор:
E gbû kua nzönî na nëngö-terê
E kpë ndiä nzönî na mängö-terê
E kinda wasïöbê, ë tomba pâsi
E yâa bandêra tî ködrö tî ë!

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.worldstatesmen.org/Central_African_Republic.html
  2. Буквален превод. Не е поетски.

Поврзано[уреди | уреди извор]