О Угандо, земјо убава

Од Википедија — слободната енциклопедија
О, Угандо, земјо убава
Oh Uganda, Land of Beauty.
Едноставна инструментална партитура на химната на Уганда.

национална химна на Уганда Уганда
ТекстЏорџ Вилберфорс Какома
МузикаЏорџ Вилберфорс Какома
Усвоена1963

О, Угандо, земјо убава (англиски: Oh Uganda, Land of Beauty) државна химна на Уганда. Химната била усвоена во 1962 година. Автор на текстот и музиката е Џорџ Вилберфорс Какома.[1]

Текст[уреди | уреди извор]

Англиски
Oh Uganda! may God uphold thee,
We lay our future in thy hand.
United, free,
For liberty
Together we'll always stand.
Oh Uganda! the land of freedom.
Our love — and labour we give,
And with neighbours all
At our country's call
In peace and friendship we'll live.
Oh Uganda! the land that feeds us
By sun and fertile soil grown.
For our own dear land,
We'll always stand,
The Pearl of Africa's Crown.
Македонски[2]
О, Угандо! Нека Господ те поддржи,
Ние ја положуваме нашата идинина во твоите раце.
Обединети, слободни,
За слобода
Заедно ќе стоиме заедно.
О Угандо! Земјо на слодобата.
Нашите љубов и работа ги даваме,
И со соседите сите
На повикот на нашата земја
Во мир и пријателсто живееме.
О Угандо! Земјо што нè храниш
Со сонце и плодна земја што одгледува.
За нашата мила земја,
Ние секогаш ќе бидеме,
Бисер на африканската круна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "He composed the anthem in a day Архивирано на 27 септември 2007 г.", New Vision. 9 October, 2003
  2. Обичен превод. Не е препев.

Поврзано[уреди | уреди извор]