Хигрофит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Caltha palustris е хигрофит.

Хигрофит (од грчките зборови хигрос = влажен + фитон = растение) ― растение кое живее над земја и е прилагодено на условите на обилна влажност на околниот воздух. Овие растенија населуваат главно влажни и темни шуми и затемнети мочуришта на острови и многу влажни и поплавени ливади. Во групата на сите видови копнени растенија, тие се најмалку отпорни на суша.[1][2]

Според еколошките атрибути се група растенија помеѓу категориите хидрофити (водни растенија) и мезофити (растенија во умерени еколошки услови). Растенијата кои живеат во или влажни живеалишта обично немаат ксероморфни одлики.[1]

Примери на родови хигрофити[уреди | уреди извор]

 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Lawrence E., уред. (1999). Henderson's Dictionary of biological terms. Лондон: Longman Group Ltd. ISBN 0-582-22708-9.
  2. Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2002). Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-222-6.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)