Прејди на содржината

Хенџ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Три централни хенџа

Хенџ (староанглиски: henge = „висечки камења“) е кружна или овална конструкција од култен карактер, со над 20 m во пречник и ров околу него. Пристапот им е ограничен само од неколку страни, но најчесто од онаа која гледа кон Сонцето кога излегува на денот на летната долгодневица или зимската краткодневица. Можат да бидат составени од компоненти кои вклучуваат - камени седишта, камени кругови, менхири, трилити, кромлеси, некрополи и слично. Теориите за што можеле да бидат употребувани овие хенџови најчесто се поврзуваат со култни ритуали и астрономски опсерватории.

Најпознат хенџ во светот е Стоунхенџ.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Hodgson, J Neolithic Enclosures in the Isar Valley, Bavaria in Enclosures and Defences in the Neolithic of Western Europe (Part ii), Burgess, C, Topping, P, Mordant, C and Maddison, M, Oxbow, 2003 qtd in Cope, J, The Megalithic European, Harper Collins, 2004, pp48–49.
  • The Penguin Dictionary of Archaeology Bray, W and Trump D (eds), Penguin London, 1982
  • Malone, C Neolithic Britain and Ireland, Tempus, Stroud, 2001
  • Whittle, A The Neolithic Period in The Archaeology of Britain, Hunter, I and Ralston, J (eds), Routledge, London, 2005.
  • Thomas, J, Understanding the Neolithic, Routledge, London, 2004

Надворешни врски[уреди | уреди извор]