Трилит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Трилит во Стоунхенџ

Трилит е структура која се состои од три огромни камени блока. Два од нив се вкопани во земја, а третиот е поставен хоризонтално како архитрафна греда. Може да биде и составен елемент од некој хенџ.