Унгарска гркокатоличка црква

Од Википедија — слободната енциклопедија

Унгарска гркокатоличка црква (унгарски: Magyar görögkatolikus egyház) е една од источнокатоличките цркви по грчко-византискиот црковен обред. Тоа е во целосно единство со Римокатоличката црква. Наспрема податоците од 2015 година Унгарската гркокатоличка црква брои 261 100 верници, 187 парохии и 255 свештеници.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Денешната Унгарска гркокатоличка црква е формирана од реорганизација на постари грчки католички институции во поранешно Кралство Унгарија. Бидејќи голем број православни Руси и Романци живееа во североисточните унгарски региони на Унгарија, католичките мисионери развија работа за нивно обединување во текот на 16 и 17 век, правејќи ги првите чекори кон создавањето на гркокатоличките заедници во овие области. По Ужгородската унија (1646), грчката католичка бискупија Мукачева, чија надлежност се проширила на делови од денешна Унгарија, била создадена на местото на поранешната православна епархија Мукачево.[2]

Во текот на XVIII век стотици илјади Унгарци одат од протестантството во гркокатолицизам, што доведува до усвојување на унгарскиот јазик во религијата. Поради големиот број гркокатолици, папата Пиј Х основал на 8 јуни 1912 година независна унгарска католичка епископија во Хајдукрод со 162 парохии. Потоа, на 4 јуни 1924 година, Апостолската Егзархија е основана во Мишколц, во североисточниот дел на земјата, каде што литургијата била изведена на старословенски јазик. На 20 март 2015 година Папата Франциск ја подигна унгарската гркокатоличка црква во редовите на митрополитската црква.

Структура[уреди | уреди извор]

Црквата е уредена како уникатен црковен пејзаж, кој се состои од бискупија и две епархии на суфраганската бискупија е:

  • Унгарска грчко католичка надбискупија на Хајдудруг
    • Унгарски грчки католички бискуп Мишколц
    • Унгарски грчки католичка епархија на Ниреѓхаза

Нејзините бискупи се членови на бискупската конференција на Унгарија .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Источнокатоличките цркви Архивирано на 7 јуни 2017 г. , Преземени 16 јануари 2016 година
  2. www.zumberacki-vikarijat.com , Преземено 16 јануари 2016 година

Надворешни врски[уреди | уреди извор]