Улема

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дел од серијалот

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилософија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Видете исто така

Исламски лексикон
Индекс на статии за Исламот

Улема (арапски: علماء‎) - израз за експерт во религијата. Поимот ги опфаќа и имамите на значајните џамии, судиите (кадиите), професорите на верските училишта (медреси) и верските достоинственици. Кај сунитите ги означува признатите, авторитативни лица во теологијата.

Во минатото улемите го озаконувале стапувањето на власт на калифите и владетелите. Духовната функција на калифот било извршување на шеријатот, во кој никој не смеел да воведува нови догми (како што тоа го правел папата), а улемите го толкувале без менување. Во Османлиското Царство, советот на улемите завлегувал во развојот на општеството и државата (до Младотурската револуција).

Денес, улемите главно се советници во религиските министерства, а нивното мислење понекогаш има значење на пресуда или цензура.

Поврзано[уреди | уреди извор]