Тајп О Негатив

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тајп О Негатив
Тајп О Негатив на сцена во Берлин, Германија во Јуни 2007г.
Тајп О Негатив на сцена во Берлин, Германија во Јуни 2007г.
Основни податоци
Познат(а) и како
  • Repulsion (1989–1991)
  • Sub-Zero (1991)
ПотеклоБруклин, Њујорк, САД
Жанр(ови)
Години на активност1989–2010
Продукциска куќа/ќи
Разделоци
Разделок од
Мрежно местоtypeonegative.net
Поранешни членови

Тајп О Негатив (Type O Negative) бил американски готик метал бенд со потеклно од Бруклин, Њујорк, САД. Групата била позната по својот морбиден, самоисмејувачки хумор и нивната музика со теми поврзани со љубов, депресија и смрт. Тајп О Негатив бил формиран во 1989 година од остатоците на бендот Carnivore, со членовите: Питер Стил (бас, водечки вокал), Кени Хики (гитара, ко-водечки вокал), Џош Силвер (клавијатури, придружни вокали) и Сал Абрускато (тапани, перкусии), кој подоцна бил заменет од Џони Кели.

Главниот вокалист Питер Стил починал на 14 април 2010 година, на 48-годишна возраст. Седум месеци по смртта на Стил, преостанатите членови на Тајп О Негатив објавиле дека нема да продолжат како бенд.

Историја[уреди | уреди извор]

Почетоци (1980-1991)[уреди | уреди извор]

Бендот Тајп О Негатив биле формирани откако претходниот бенд на фронтменот Питер Стил, Carnivore, се распаднал. Стил формирал нов бенд со пријателите од детството, Сал Абрускато, Џош Силвер и Кени Хики. Бендот првично бил под името „Repulsion“, но подоцна го променил своето име во „Sub-Zero“, а потоа повторно и за последен пат, преименувајќи се на името „Type O Negative“.

Смртта на Питер Стил и крајот на Тајп О Негатив (2010)[уреди | уреди извор]

На 14 април 2010 година, фронтменот и басист Питер Стил починал, наводно од срцева слабост. Подоцна било објавено дека причината за смртта е сепса, предизвикана од дивертикулитис. Следната изјава во врска со Стил била објавена на 15 април на официјалната веб-страница на бендот:

Со голема тага ве информираме дека фронтменот на Type O Negative, басистот и нашиот колега од бендот, Питер Стил, почина синоќа од, како што изгледа, срцева слабост. Иронично, Питер уживаше во долг период на трезност и подобрено здравје и набргу требаше да започне да пишува и снима нова музика за нашето продолжение на „Dead Again“ објавен во 2007 година.

Официјалната причина за смртта допрва треба да се утврди во очекување на резултатите од обдукцијата. Погребните служби ќе бидат приватни, а поменот ќе биде објавен во наредниот датум. Подолу би сакале да ги споделиме нашите мисли и оние на семејството на Питер. Чувствуваме огромен печал што го загубивме нашиот пријател и го цениме огромното излевање денес од целиот свет.

Со почит,
Џош, Кени и Џони

Во интервју во ноември 2010 година за списанието Rock Hard, Џони Кели и Кени Хики потврдиле дека по смртта на Стил, Тајп О Негатив се разделиле.

Музички стил и влијанија[уреди | уреди извор]

Музичкиот стил на Тајп О Негатив е опишан како готик метал, готик рок, и дум метал. Стил ги навел Блек Сабат и Битлси како главни влијанија на Тајп О Негатив. Други влијанија биле Пинк Флојд, Deep Purple, Лед Зепелин, Judas Priest и AC/DC, и готик рок/пост-панк бендови како Joy Division, Cocteau Twins, Christian Death, Bauhaus, The Sisters of Mercy, Killing Joke, The Cure, the Psychedelic Furs, Clan of Xymox, Swans и Dead Can Dance. Во интервјуто објавено на 12 септември 1999 година, Стил исто така ги навел Лајбах, Devo и Depeche Mode како влијанија. Исто така и западно-германскиот индустриски бенд Einstürzende Neubauten и музиката од шеесетите воопшто биле влијание врз фронтменот на Тајп О Негатив.

Во друго интервју, во 2003 година, и во други, СТил и неговите колеги од бендот изразиле благодарност на Стил за шугејз чиновите како Lush, Curve и My Bloody Valentine и за новите романтични бендови A Flock of Seagulls, Simple Minds и Duran Duran. Во едно интервју од 2017 година, тапанарот Џони Кели рекол дека и гранџ бендовите Alice In Chains и Soundgarden имале влијание врз поголемиот дел од бендот.

Членови на бендот[уреди | уреди извор]

Конечна постава

  • Питер Стил – бас, водечки вокал, клавијатури (1989–2010; сѐ до неговата смрт)
  • Кени Хики – гитари, придружни и дополнителни вокали (1989–2010)
  • Џош Силвер – клавијатури, пијано, ефекти, синтисајзери, програмирање, придружни вокали (1989–2010)
  • Џони Кели – тапани, придружни вокали (1993–2010)

Претходни членови


Албуми

Наводи[уреди | уреди извор]