Талир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Примероци од германски и австриски талири. Под средишната монета е монета од 1/4 долар за споредба.

Талир — стара европска сребрена монета широко користена во XVIXIX век во различни области на Светото Римско Царство на германскиот народ.[1][2] При неговото создавање, талирот имал пречник од 42 мм и тежел 27,2 грама — една унција во тоа време. Во почетокот, 10 талири правеле една марка сребро — околу 235 грама чисто сребро или 30 сребрени гроша. Во различни земји и во различно време се ковале талири со различна тежина и видови, но секогаш имало повеќе од една серија (15 г). До 1750 г., марката веќе се состоела од 14 талири. Талирот во тоа време бил заменет за 24 сребрени гроша.[3]

Талирите од сребро сè уште се правеле до XX век. Се користеле во монети како мексиканското песо до 1914 г., монетата од пет швајцарски франка до 1928 г., американскиот сребрен долар до 1935 г. и австрискиот талир на Марија Терезија. Во денешно време, сребрените монети со големина на талир повеќе не се користат во секојдневните плаќања. Но некои влади сè уште ги прават за собирачи или како вреден метал, а не за купување работи. Зборот „долар“, кој доаѓа од „талир“, сега се користи во различни валути низ светот, како американскиот долар и други.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Duve, Gebhard (1966). HISTORY OF THE REDEEMABLE, MULTIPLE AND MINING TALERS OF BRUNSWICK-LUNEBERG. Johannseburg: Duve.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]