Список на историски музички инструменти

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кај автентичната музичка изведба музичарите изведуваат класична музика со реплики или реставрирани оригинални инструменти за кои таа била компонирана. Често се вели дека ваквите изведби се изведби на „автентични инструменти“.

Ова е список на такви инструменти, и та содржи инструменти кои денес се сосем вон употреба или пак рани облици на инструментите кои подоцна продолжиле да се користат во класичната музика.

Средновековни (476 – 1400)[уреди | уреди извор]

Жичени[уреди | уреди извор]

Дрвени дувачки[уреди | уреди извор]

Флејти[уреди | уреди извор]

Ренесансни (1400 – 1600)[уреди | уреди извор]

Жичени[уреди | уреди извор]

Дрвени дувачки[уреди | уреди извор]

Флејти[уреди | уреди извор]

Двописни дувачки[уреди | уреди извор]

Лимени дувачки[уреди | уреди извор]

Клавијатури[уреди | уреди извор]

Барокни (1600 – 1760)[уреди | уреди извор]

Жичени[уреди | уреди извор]

Дрвени дувачки[уреди | уреди извор]

Флејти[уреди | уреди извор]

Двописни дувачки[уреди | уреди извор]

Еднописни дувачки[уреди | уреди извор]

Лимени дувачки[уреди | уреди извор]

Клавијатури[уреди | уреди извор]

Класични (1730 – 1820)[уреди | уреди извор]

Дрвени дувачки[уреди | уреди извор]

Еднописни[уреди | уреди извор]

Клавијатури[уреди | уреди извор]

Романтистички (1815 – 1910)[уреди | уреди извор]

Лимени[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]