Прејди на содржината

Љубовна виола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од инструмент од почеток на 18 век;
оба сета жица.

Љубовна виола (италијански: viola d'amore) е необичен гудачки инструмент кој настанал и се употребувал во текот на XVIII век.[1]

Особености

[уреди | уреди извор]

Името го добила поради додатокот на сетот од седум жици под главните мелодиски жици, кои се наречени „вљубени“, бидејќи вибрираат во склад со главните. Бидејќи се наоѓаат под главните, наречени се уште и „невидливи жици“. Самите жици, како и обликот на телото на инструментот, слични се како кај виолата. При свирење се држи под брадата и нема прагови, као што е случај со виолата. На врвот на вратот се наоѓала мала, изрезбана глава на некое митолошко суштество, најчесто на Купидон.[2] Звукот на овој инструмент се смета за префинет, но не бил од голема корист во оркестрите[3]. Вивалди пишувал за овој инструмент.[2]

  1. Kai Köpp: ‘Love without Sympathy’, The Strad, vol. 112 no. 1333 (May 2001), 526-533.
  2. 2,0 2,1 Ардли Нил. 2005. Енциклопедија свезнање: „Музика“. Књига-комерц: Београд. ISBN 86-7712-126-9
  3. Tyrrell, John (2006/7). 'Janáček: Years of a Life', Faber & Faber, London, Volume II at pages 264, 832, 881