Барокна гитара

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гитаристка (околу 1672), од Јан Вермер

Барокна гитара — историски облик на гитарата во барокниот период (~ 1600-1750), претходник на денешната класична гитара. Поимот исто така се користи и за денешни инструменти направени во тој стил, обично за употреба во рамките на музичарите од практитката на автентична изведба на барокната музика.

Инстурментот бил помал од денешната гитара и од полесна конструкција, со жици од утроба. Препреките на дршката биле од утроба исто така, со тоа што биле врзани за вратот на инструментот. Типично тие имале пет жици, со тоа што четири или пет биле двојни, така давајќи збир од вкупно девет или десет жици.

Комплетното заменуваче на двојните со единечни жици и додавањето на басовата Е-жица се случило во времето на раноромантистичката гитара.

Штимање[уреди | уреди извор]

Композитор Штимање
Гаспар Санз (Шпанија)
Робер де Визе (Франција) [1]
Џироламо Монтесардо (Италија)

Репертоар[уреди | уреди извор]

Изработувачи[уреди | уреди извор]

Историски изработувачи[уреди | уреди извор]

Изработувачи денес[уреди | уреди извор]

Барокни гитаристи[уреди | уреди извор]

Историски изведувачи[уреди | уреди извор]

Изведувачи денес[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Во неговата „Книга за гитарата посветена на кралот“ (Livre de guitare dédié au roy) Робер де Визе вели: „не смееме да заборавиме една октава на четвртата жица, таа е многу неопходна“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]