Гитара-харфа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гитарата-харфа (англиски: harp guitar) е музички инструмент кој ги комбинира одликите кои ги имаат гитарата и харфата. Оригинално произведен како „нов“ инструмент, харфните жици се користат како жици за бас, што придонесува кон хармонската текстура. Хибридните стилови се можеби најретките од сите, иако постојат и мандолини-харфи. Исто така постојат и електрични гитари-харфи.

Пример на Даер копија на гитара-харфа.
Ranaldo's Moonlander, Yuri Landman, 2007

Забележителни харфни гитаристи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]