Класична гитара

Од Википедија — слободната енциклопедија
класична гитара

Класична гитара е жичен инструмент.

Праисторија[уреди | уреди извор]

Вообичаен претходник на жичени инструменти - кордон - се смета за музичка лук, чија формација е поврзана со возраста на палеолитот. 30000 - 15000 п.н.е., додека Сахара сѐ уште беше плодна, и Европа во средината Палеолит, човекот почна да произведува звуци на една жица на музичкото пристаниште. Група жичени инструменти кои се развиле од музичкото пристаниште е група на луте. Ова се инструменти со жици кои се протегаат по вратата во прилог на телото (што може да биде од различни форми). Правото влакно е паралелно со нивото на телото.

Стар век[уреди | уреди извор]

Во Месопотамија околу 2500-тата година п.н.е. се јавува лира со тело во облик на бик, а околу 1000-тата година п.н.е. се јавува разни типови на лаутот.

Во Персији, на ликовните спомениц прикажани се свирачи на тогашните лаути, наречен Тар (музички инструмент). Под влијание од грчката култура се користи лирата и китарата, а околу 500-тата година п.н.е. се усовршува веќе постоечка лејта – барбат.

Во Стариот Египед се користат разни врсти на лира, пред сите ориентални лири - кинор, потоа разни ја претрка китарата и нефер – инструмент кој се јавува во возраст на процветуванје на египтската нова држава околу 1500-тата година п.н.е.

Најзначајни инструменти од фамилијата на кордофони кој се користат кај Старите Грци, се лира и китара. Лирата била куќен инструмент, додека китарата свирела концертно. Во Стариот Рим се користи инструменти од Грците, додека римските територија во употреба учи барбитос, пандора и фидикл.

Со падот на Римското Царство во Европа почнуваат големи миграции на народот и на сцената стапуваат и традиционални инструменти на племето кое населува на Европскте: Готи, Германи, Гали, Келти, Словени, Хуни, Визиготи, Арапи...

Среден век[уреди | уреди извор]

Најголемо влијание на развојот на гитара Арапи кои се населиле денес дел од шпански и остана таму за повеќе од 650 години. Кордоба, Севиља, Гранада и Валенсија беа во центарот на арапската култура, а во исто време во центарот на музиката креативност и изградба инструменти. Арапите го донесоа со нив најпопуларните својот инструмент - al`ud (арапски за дрво). Најпопуларниот инструмент на европската ренесанса - Лаут подоцна ќе се развие од арапскиот ал'уд. Најпознатите музичар од тоа време беше Арапски ZIRIAB {} Zyriab, неговото вистинско име беше Абу l'или Хасан ибн Нафи, кој е роден околу 800 година, кој е еден теоретичар, композитор и виртуоз al'ud во тој беше основач на училиштето во Кордоба. Од крајот на средниот век, поточно од тринаесеттиот век, поттикнати првите податоци за двата инструменти кои го носат името на гитара, кои се Moreska гитара и гитара Латина. Во прилог на пишани извори, овие два инструменти се прикажани во слики (Cantigas де Санта Марија - збирка на песни на шпанскиот крал Алфонсо Ел Savia на) и скулптура (фасада на катедралата во Леон, Шпанија).

Ренесанса[уреди | уреди извор]

Периодот на ренесансата во Европа беше означен со два инструмента од семејството на хордофони - лејта и вихуела. Вихуела е врзана исклучиво за Шпанија, додека лејтата доживеа бум во другите европски земји. Во нивната сенка и третиот инструмент го продолжуваат нивниот развој, прво во Шпанија, а потоа низ Европа - гитара. Во Шпанија, заедно со Вихуела, кој беше инструмент на судот и на повисоките класи, во употреба и гитара со четири линии, која беше популарна меѓу луѓето. Оваа гитара се игра и во Италија, Англија и француски, кој беше именуван gitern или giterna. Lauta подем во Италија, Англија и Франција за време на ренесансата, а во германски овој инструмент да го достигне врвот во барокниот период. Основните слоеви на лејтата биле основани веќе во петнаесеттиот век: SOL-do-fa-la-re1-sol1 Во ова основно подесување постепено се додава на жица во Басов регистар, така што за време на Џон Dowland (Јован Dowland), ренесансата лејта има до 13 линии (двојно пара на жици кои мора да бидат вклучени во дует или октава).

Барокен[уреди | уреди извор]

Во Шпанија има нов инструмент - пет-линија гитара, барокна гитара. Барокната гитара е како што следува: LA-re-sol-si-mi1. Првиот писмен запис се појавува во 1555 на Хуан Бермуда, а сочувани литература датираат од почетокот на XVII век. Детален опис на барокната гитара даде Гаспар Санз (Gaspar Sanz) во својата книга "Инсталација на музиката, шпански гитара" (Instruccion de Musica sobre la guitarra Espagnola), издадена во 1694 година. Додека на барокната гитара, стомакот жици, изведена полифона музика (punteado стил на игра), досега, втората варијанта на овој инструмент се нарекува. batente гитара (chitarra batente), со метални жици, кои се користат за полесно музика и Guks песни во акорди (rasgueado стил на игра). Во Франција, на почетокот на XVII век, бројот Bordun (бесплатно бас) на зголемување на лејта. инструменти група во која еден крајот на жици на басот во прилог на база, вториот помошни игли, наречен arćilautama (Итал. Arciliuto). Ова се теоријата и гитарите, и тие изведоа басо континуо (басо континуо) во ансамбли. Барокната лутерија е најважниот инструмент на оваа возраст. Строго, распоредот на жиците, како и начинот на снимање музика се разликуваат во Германија, Франција и Италија.

XVIII век[уреди | уреди извор]

Во Шпанија, најстариот печатен документ кој сведочи за појавата на 6-низа гитара е "Шест стручни гитарски дела" на Антони Белестрос (Obras para gitarra de seis ordones) од 1780 година. Сите линии беа унисон, освен шестата октава. Првите гитари со шест синглови, со ист печат како и денес, се појавуваат кон крајот на 18 век во Италија и Франција. Првото училиште од 6 жици на Школата за музика (Escuela de musica) беше издадено од Дионисио Агуадо во 1825 година во Мадрид. Во овој период, изгледот на гитарата се менува, килимот, системот за подесување, должината на појасот, розетата (која сега е отворена).

XIX век[уреди | уреди извор]

Во текот на овој период во Европа се појавуваат голем број на варијанти на гитара, која не трае долго на платформата на концертот: романтична гитара гитара со 7,8 и 9 жици (за нив се игра Наполеон Косте и Јохан Каспар Мерк), потоа терциер, кварц, октавин, гитара-лауте, гитара-харфа, гитарска лира итн.

Во XIX век, која е формирана романтична гитари кои сè уште се во употреба и денес и тие играат Паганини, Берлиоз, Merc, Lenjani, Косте idr. Најважните градители од тоа време се: Франција - Grober (Grobert) и глад (Lacote), Англија - Panormo (Panormo), Австрија - Staufer (Stauffer).

Во средината на XIX век на меѓународната сцена се појавува еден човек кој го постави на траекторијата на модерната гитара - Антонио де Торес Huard (Антонио де Торес Juardo) (1817-1892). Неговите први гитари се во Севиља и се сочувани до ден-денес. Во тоа време, Џулијан Arkas (Џулијан Arcas) и Франсиско Тарега} {Франциско Tàrrega да почне да игра во неговиот инструменти. Работата на Торес е нагласување на напорите и експериментите на претходните генерации шпански градители на гитара. Тој забележа важноста на обликот на корпус, тоа инка односот, 650 - {mm} - (должината на вибрира стринг), дебелината на материјалот од кој е изграден во инструментот, на локацијата на звукот дупка и позицијата на јазик. Торос посветува најголемо значење на горниот панел (квалитет на дрво, метод на сечење, точна дебелина) и нејзината евалуација, односно, засилување со лист плафон, залепени од внатре. Како конструктор, Торес сè уште е присутен. По неговата смрт, центарот за изградба на гитара се пресели во Мадрид, со цел да ја прошири својата трговска марка низ целиот свет во 20 век.

Поврзано[уреди | уреди извор]