Органска архитектура: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
→‎Карактеристики и поим: Јазична исправка, replaced: америчк → американск
с (→‎Карактеристики и поим: Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: нe → не)
с (→‎Карактеристики и поим: Јазична исправка, replaced: америчк → американск)
 
== Карактеристики и поим ==
Органската архитектура е архитектураинспирирана со цели, со функција и природност ,тканаречена жива архитектура. Органски значи интегриран, со цел, аналоген со билним и животињскиот организам, оној који природно следи и разложно е распореден. Уопштено, тоа е архитектура која е инспирирана со природата. Првпат изразот органски во теоријата го употребил [[1841]]. година францускиот естетичар Де Ламенсе („-{H.F.R. de Lammenaise}-“) во делото „-{De l´Art et du beau}-“ (О уметности и лепоти) а [[1843]]. година америчкиотамериканскиот вајар Хорејшио Гриноу („-{Horatiо Greenough}-“) понатака овој термин го употребувал [[Луис Саливан]] и свесно ја разрабтил како теорију [[Френк Лојд Рајт]] во врка со своите програмски повратна природа. Овааа архитектура е и архитектура [[1960|60-их]] година во делот на унгарскиот архитекта [[Имре Маковиц]]во кој во своите дела ги употребувал органскате материјали како дрво и трска и силно бил инспириран од облиците на облицима на природата.
Теоретичар [[Давид Пирсон]] је предложио листу правила по којих би се требало држати у органској архитектури:
 

Прегледник